הריון בריא וגידול תינוקות- מאמר שני

מאת: נועה חורי | רפואה טבעית

כ' בכסלו תש"פ 18/12/2019

לקראת היריון - הכול מתחיל עוד לפני

שתפי!

 

"וַיִּזְכֹּר אֱלֹקים, אֶת-רָחֵל; וַיִּשְׁמַע אֵלֶיהָ אֱלֹקים, וַיִּפְתַּח אֶת-רַחְמָהּ". (בראשית ל', כב')

כפי שראינו בהקדמה, מטבענו אנו כמהות להביא חיים לעולם. למרות הידיעה על הקושי לשאת חודשים רבים את החיים הנרקמים והגדלים ברחמנו ועל כאבי הצירים וחבלי הלידה הצפויים ובמקרים לא מעטים אף סיבוכים מסכני חיים, למרות כל זאת - מצפות אנו להגיע לרגע המיוחל הזה של להביא חיים לעולם ולהחזיק תינוק ביד. את האושר ברגע הראשון של הידיעה על ההיריון שנקלט אין לתאר במילים. במיוחד אם זאת פעם ראשונה, לאחר הפסקה ארוכה או לאחר טיפולים רבים. ובכלל, גם למרובות ילדים, הרי כמו שכל ילד שבא לעולם הוא עולם ומלואו בפני עצמו ואין אחד דומה לאחיו באופן מוחלט כך גם כל היריון.

אם נקרא את הפסוקים המתארים את הלידות המרובות של לאה אמנו (בראשית פרקים כט' – ל') נראה שבכל לידה היא מנמקת את פשר השם שנתנה לבנה. כך גם לביתה דינה. מכאן אנו לומדות שכל אחד נולד בחוויה שונה שחוותה בכל תקופה חדשה של היריון ולידה.

כל זה טוב ויפה אך איך זה מתבטא בהכנה לקראת ההיריון? הבה ונראה. כשאנו נכנסות לתקופת היריון שנקלט בחסדי ה', אנו בעצם מכניסות לתוכו את כל מה שאנחנו נושאות בתוכנו בגוף ובנפש וגם את מה שסביבנו. כלומר, ההיריון יהיה מושפע מהמציאות שאנו נמצאות בה בכל המישורים של החיים באותו רגע פיזית וגם נפשית. ומנגד, גם אם ישנו מצב של ציפייה אך ההיריון המיוחל מתבושש לבוא (כאשר הכול תקין בבדיקות) או נקטע פעם אחר פעם - יש סיבה להביט ולנסות לראות באיזו מציאות רגשית וסביבתית ואף גופנית (לפעמים מדובר בדברים קטנים שלאו דווקא מתגלים בבדיקות או מיוחסת אליהם חשיבות מצד הרפואה הקונבציונלית) אנו נמצאות.

היכן נמצאת נפשי? ההתנהלות הנפשית שלנו היא המשפיע הראשון ואף המורכב ביותר, ונדרשת סבלנות ועבודה רבה ובעיקר פתיחות ורצון לפגוש את עצמנו ללא פחד בכל החלקים הקיימים בנו. לקבל באהבה כל שבר או אכזבה שנגלה, ומתוך זה לעבוד על התיקון. פרט זה, הוא בהחלט קריטי וחשוב ביותר לבריאותנו בכל מעגלי החיים שאנו חוות כנשים.

לנו כנשים מאמינות, לא חסרים מקורות חז"ל המזכירים את הקשר שבין הנפש לגוף, ולמי שעוד לא השתכנעה - די לדעת גם את כל מה שהמדע גילה בימנו בתחום מרתק זה.

אם את מהמצפות להיריון המתבושש להגיע, לחץ נפשי בעקבות המצב או אפילו דכדוך או מועקת עבר יכולים להשפיע בעיקר הורמונלית וחיסונית ולעודד את העיכוב. ואם את פורייה בכל מצב ומתכננת היריון קרוב, הנפש בהחלט תשפיע על התפתחות היריון תקין ועובר בריא.

איני אומרת שכעת על כולנו לנבור בתוכנו בכוח, כי אולי זה מה שהבנו מהשורות האחרונות, אלא יש להיות קשובות לעצמנו ולהעניק את הזמן הראוי להתבוננות פנימית ושיח עצמי.

איני מטפלת נפשית במקצועי, אך מנחה כל אחת לפנות ללימוד מעמיק ובירור גם באפיק הזה אם אני מרגישה מתוך שיח ההיכרות בזמן פגישת היעוץ שישנה חסימה או שחיי המתייעצת מלווים במתחים ולחצים משמעותיים, וכמובן זה מתבטא בצורת הבעיה שאיתה פנתה ליעוץ. מניסיוני האישי בשנה האחרונה בלימוד ימימה אביטל זצ"ל שפתח לי אפיקים והסתכלות פנימית חדשה ומפתיעה אני ממליצה מאוד לכל אחת לפנות ללימוד זה, אך כמובן שהאפיקים כיום רבים וישנו מגוון עצום. כך שאם ישנם רצון או דרישה - כל אחת תמצא את המתאים לה.

אחרי שנגענו קצת בחשיבות שימת הדגש על טיפוח הנפש, נלמד שבמצב פיזיולוגי בריא שגופנו אמור להיות נתון בו עוד לפני ההיריון ישפיע ברוב המקרים גם על השתלשלות בריאה של ההיריון והתפתחות העובר בצורה תקינה, ולבסוף נזכה לתינוק בריא. ככל שנמשיך את קו ההזנה והגידול בצורה נכונה אחרי הלידה כך גם אין מה לחשוש מפגם בבריאותו של הילד בעתיד.

איך נזהה אם מצבנו הפיזיולוגי אכן בריא? ראשית, על ההרגשה הכללית להיות טובה. אם את קמה בבוקר עייפה או מרגישה כך כבר באמצע היום כשאחר הצהריים וערב שלמים עוד לפניך, הדליקי לך נורה אדומה שככל הנראה יש בעיה בהתנהלות היומית שבשגרה. כמו כן, כל חולשה, עצבנות יתר או אפילו שינויים חיצוניים בעור ובשיער (שלא מתוך סימני הגיל) יכולים להעיד על חסרים באבני הבניין של הגוף או הצטברות פסולת יתרה. אם מלווה לכל זה גם מצב נפשי ירוד - כדאי לדעת שכשם שבריאות הנפש משפיעה על הגוף כך גם ההיפך - מצב גופני ירוד (ולעיתים קרובות ללא ידיעתנו שישנה בעיה) יכול לעורר השפעה שלילית על מצב הרוח. במקרים של דיכאונות בלתי מוסברים לדוגמא - במקביל לעבודה הנפשית, ישנו צורך לעקוב גם אחר בדיקות גופניות נחוצות ולהקפיד על אורח חיים בריא בכל המתבקש מכך.

בראש ובראשונה שינה נאותה ופעילות גופנית מתונה הם חלק בלתי נפרד בשמירה על בריאות תקינה וגם בריפוי, אם ישנה כבר בעיה. שנית - תזונה טבעית וראויה שמספקת לנו את כל הצרכים הדרושים ולא גורמת נזקים שלעיתים הם בלתי הפיכים. שלישית - השפעות הסביבה גם אם אינם נראים לנו לעין תורמים גם את חלקם הבלתי מבוטל. לעיתים נראה לנו שהחיים במעגל התנהלות בריאה ונכונה זה כל כך מסובך ומראש מוותרים וחבל. הקושי הוא רק בהתחלה, ואם השינוי מלווה בתמיכה יעילה ונכונה של יועץ או מטפל בתחום אורח החיים הבריא זה הופך להיות מהר מאוד לשגרה פשוטה וקלה, כך שלא כל כך נתגעגע לחיי הנזקים וההוללות שאפשרנו לעצמנו קודם... ואם נשאב שוב, מהר מאוד נרגיש את החיסרון והרגשתנו הרעה בעקבות הסטייה מהמסלול הבריא תגרום לנו להתגעגע ולחזור למוטב.

ישנם היום לא מעט קווים מנחים לאורח חיים בריא. חלקם אופנות מופרזות וחלקם תורמים בהחלט. מניסיוני האישי עברתי התנסויות בכמה שיטות עד שהגעתי לזאת שהרגישה לי הכי פשוטה ומתאימה ומעל הכול - הגיונית. איני שוללת אף דרכים אחרות למעט הקיצוניות או המושתתות על צריכת תוספים באופן קבוע כדרך חיים.

כיום, אחרי לימוד מעמיק וניסיון בתחום, ההמלצה שלי היא – כאשר אתן באות ללמוד דרך מסוימת שבחרתן ללכת בה צריך לשים לב אם הלימוד מתמקד רק בתזונה או שניתן דגש משמעותי גם להנחיות שינה נכונה ופעילות גופנית מתאימה. עליכן להיות קשובות לגופכן ולשים לב אם הדרך שבחרתן בה אכן משפיע לטובתכן. חשוב שיהיה ליווי וקשר רציף עם היועץ / המטפל לאורך כל הדרך.

למעט שיפור בהרגשה הכללית, איך נהיה בטוחות שהשינוי אכן מצליח והדרך מתאימה לנו?

ראשית, כל הרגשה כללית טובה אומרת לנו הרבה. שנית, לפני בואכן לחולל שינוי באורח החיים כדאי מאוד לבצע בדיקות דם כלליות. אביא דוגמא - כידוע, לא מעט נשים סובלות מתופעת אנמיה שמשפיעה מאוד על מצב בריאותן בכלל ועל ההיריון בפרט. אורח חיים בריא פותר את הבעיה בקלות. לכן, בבדיקות חוזרות לאחר שלושה חודשים מתחילת השינוי באורח החיים ניתן יהיה לראות אם אכן השינוי עושה את העבודה ומדדי האנמיה בעליה הנדרשת. בנוסף, נקודה חשובה שצריך לשים לב אליה היא תופעות הניקוי. המעבר לאורח חיים בריא ומאוזן מעודד את הגוף לניקוי והוצאת רעלים שהצטברו עם הזמן. לכן, אפילו אם הרגשתנו משתפרת, מהר מאוד נוכל להרגיש תופעות ניקוי המלוות בכאב ראש, נזלת, חולשה, עייפות, כאב גרון ואף דלקת או חזרה של מחלות שסבלנו מהם בעבר ולרוב - מחלות שדוכאו עם תרופות ואנטביוטיקות. אנשים חזקים לרוב יחוו את תופעות הניקוי מיד עם תחילת התהליך. אך אצל רובנו, תופעות הניקוי עלולות להתרחש כמה שבועות ואף כמה חודשים אחרי כן. אם אתן סובלות או סבלתן בעברכן מדלקות או מחלות שמדוכאות עם תרופות, או כל בעיה אחרת, כדאי מאוד שתהליך השינוי יהיה מלווה באיש מקצוע בתחום הבריאות הטבעית. חשוב לדעת - תרופות הניטלות באופן קבוע - אין להפסיקן מיד על דעת עצמכן כמהלך למעבר אורח חיים בריא, אלא בהדרגה עם השיפור במצב הבריאותי ועם התייעצות הרופא בלבד! כמו כן, יש לשים לב לכל תופעה או כאב חריגים, במקרה זה יש לפנות לרופא מיד. התייבשות, אירוע מוחי, אירוע לב, פציעה ומצבים דחופים אחרים – אלא אינן תופעות ניקוי ויש לפנות בדחיפות למיון!

במאמרים הבאים נסקור כיצד להתנהל בבריאות הטבעית כשיש כבר היריון וכיצד לגדל תינוקות בריאים ושמחים בתזונה נכונה.

בהלת הקורונה

שישה עקרונות להתמודדות נפשית מיטבית

תמר ניזרי

התינוק שלי ישן ביום וער בלילה...

מהו אתגר השמש ואיך עושים אותו

ציבי פרקל

שיטת ארויגו לחיזוק הרחם

עיסוי רחם

לאה ריכטר

כשהפעוט הופך לאח גדול

גידול ילדים צמודים

ספיר קלדרון

מנשא מהיום הראשון

כל מה שחשוב לדעת על נשיאה בטוחה מיום הלידה

אורית סופר

דולה ולידת אפידורל

אפידורל in - דולה out??

תמר יעקב

יצירת סביבה תומכת בלידה (מאמר שני בסדרה)

כך תבחרי את המלווים שלך ללידה

יעל גריינר

כשאת שומעת את המשפטים "זה שיניים" על כל בכי

איך נדע מתי זה באמת כאבי בקיעת שיניים ומתי לא?

הידולה- הילה נוה

מחול ההורמונים בלידה

אוקסיטוצין ואדרנלין - זוגיות מורכבת

תמר יעקב

מאחורי הקלעים - הבלוג של הדולה

והפעם: נעים מאד

שרית עדי ושדי

הריון ראשון! מזל טוב!

כשזוג מתבשר שיהפוך בקרוב למשפחה

אדית אמסלם

אח חדש נולד

הדרכה להורים לקראת לידה שנייה

דבי סויסה

טבעי לך ללדת

כלים לשלווה והרפייה בהיריון ובלידה

נחמי סגל

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר שני בסדרה)

לא לדעת...

חסיה בן זכאי

צהבת ילודים

טיפול הורי משמעותי ומיטיב בצהבת ילודים

דקלה טלר

אני לא מצליחה לבקש עזרה!

דיכאון אחרי לידה (טור ראשון)

עינה שהם

הכנה לקיסרי

כמה נקודות שכדאי לקרוא אם את לפני ניתוח

לאה ריכטר

חרדת נטישה אצל תינוקות

איך החרדה משפיעה על השינה, ואיך נעזור לתינוק

ציבי פרקל

עיבוד לידה - מאמר ראשון

על חשיבות העיבוד הרגשי של חווית הלידה

נעה מילס

מי את רוצה להיות ברגע האמת?

האם גם כשהכל משתבש לך תוכלי לבחור?

אולגה פולונסקי

לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר ראשון

השפעת הלידה על המערכת הזוגית

דקלה טלר

למה המוניטור לא זז?

עוברים בצום נרדמים במוניטור

רחלי מרילוס

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר שלישי בסדרה)

שליחות

חסיה בן זכאי

ליווי ניתוח קיסרי, חירום ומתוכנן

גוף ונפש. קבוצות סיכון. סיבות. הכנה. מלווים והתאוששות

רחלי גבירץ

ירידת מים

איך אפשר להבדיל בין מי שפיר לשתן?

רחל נדג'ר

הידעת? נשים שעברו פגיעה מינית יסבלו יותר מכאב בהנקה

יש מה לעשות!

ענת גוטל - גוטלינה

הבלוג של הדולה- הקורונה כלידה

על לידה של מקומות בנפש

שרית עדי ושדי

ריפלוקס- מורה נבוכות

שמישהו כבר יסביר לי אחת ולתמיד מה זה?

הידולה - הילה נוה

נשירת שיער לאחר לידה

מה קורה לי??? הצילו

הידולה - הילה נוה

סימפיזיוליזיס

שם מסובך, אבל אם עברת את זה אין מצב שתשכחי

תמר יעקב

שינה זה לא רק שינה

הכל משפיע על השינה!

ספיר קלדרון

תינוקיה/ ביות מלא/ אפס הפרדה

איך תבחרי להעביר את זמן האשפוז?

תמר יעקב

עיסוי תינוקות

חשיבות המגע - מאמר שני

ספיר קלדרון

בדיקות בהריון

אלו בדיקות כדאי לבצע?

ד"ר חנה קטן

שלושה מפתחות ללידה

3 כללים ללידה קלה, מהירה ומהנה

שרית עדי ושדי

כמה מילים ליולדת הטרייה

רציתי להזכיר לך שאת אחרי לידה...

אביטל לוי

אולטרסאונד

שימוש של אולטרסאונד בהריון

רחל נדג'ר

ההיריון שעבר לי בקלות

איך בהריון החמישי הרגשתי טוב יותר מהריונות קודמים

מיכל כהן

איך אני מלמדת אותו לישון במיטה שלו?

הוא ישן רק איתי

ציבי פרקל

צירים

רגע לפני האפידורל: כדאי שתכירו

אלישבע אופן

זוגיות אחרי לידה

ללדת זוגיות חדשה בכל לידה

יפעת הלל

הריון לאחר ניתוח קיסרי

האם מותר להיכנס מייד להריון?

ד"ר חנה קטן

סיפור בנעליים ורודות

איפה נעלמת לנו ההתרגשות?

אולגה פולונסקי

תאריך משוער

אפשר "לעבור" את התאריך?

רחל נדג'ר

מגע זה לא פינוק - זה צורך

חשיבות המגע - מאמר ראשון בסדרה

ספיר קלדרון

מאחורי הקלעים - הבלוג של הדולה

פרק שני - היום יום הולדת

שרית עדי ושדי

איך תתמודדי עם הפחדים לקראת הלידה

כשאנחנו בתשומת לב למחשבות שלנו, שינוי שלהם מביא להרגשה טובה והקלה גדולה- בואי לגלות איך עושים את זה

קארן זסלבסקי

מבוא להנקה

החשיבות בהנקה-בואי לקבל כח

יסכה קופצ׳יק

בחילות בהריון

ממה נובע ואיך לטפל?

רחל נדג'ר

בלוג סבתאות צעירה

טור ראשון בבלוג של תמר ניזרי

תמר ניזרי

אמא ורעיה - מאמר ראשון

שתי מהויות משמעותיות

אביטל לוי

יולדות גאולה: זוגיות במבחן או זוגיות במבחנה

ענת מנא משתפת

ענת מנא

חמשת הכלים להפחתת הכאב

טבעי לך ללדת - מאמר שני בסדרה

נחמי סגל

הרפייה ואמונה בלידה

להחזיק באמונה

תמר יעקב

על חשיבות הקולסטרום

כמה מילים על הנקה, שכדאי לך לקרוא (עוד בהריון)

הידולה - הילה נוה

שימו שמן

הצצה קטנה לעולם הגדול של הארומתרפיה

לאה ריכטר

"אמא, את בוכה או צוחקת?"

מה עובר על הנפש שלנו בימים שלאחר הלידה? ריקוד הבייבי בלוז

לירון קליין

שאיבה טובה

הדברים שמשפיעים על שאיבה נכונה

מלכי אופנר

פחד בלידה

ממה את חוששת ואיך ניתן להתגבר על כך?

רחל נדג'ר

יצירת סביבה תומכת בלידה (סדרת מאמרים)

מי יתמוך בך בלידה?

יעל גריינר

את בהיריון - ומה עכשיו?

10 עצות טובות להריונית הטרייה

הני פוקס

דיכאון אחרי לידה - מאמר המשך

איך מתקדמים מכאן הלאה?

עינה שהם

לטייל עם מנשא

מנשאי גב - כל מה שצריך לדעת

אורית סופר

מכשיר טנס

טיפול בכאב בלידה

רחל נדג'ר

איך לבחור משפחתון לילד שלך ולהיות רגועה שהוא במקום הכי טוב שיש?

דברים שחשוב לקחת בחשבון

שרה תהילה בן חמו

בן הזוג בחדר הלידה

הילכו שניהם יחדיו?

אלישבע אופן

ללדת חוויה

איך להפוך את הלידה לחוויה מעצימה וטובה?

מנוחה ידלר

מסדרת בלי הפסקה?

תופעת הקינון והכנת ה"קן" לקראת הלידה

אביטל לוי

גיל שנתיים הנפלא

מי אמר גיל שנתיים הנורא?

ספיר קלדרון

פחד לקראת הלידה

מה תוכלי לעשות עם הפחד מהלידה כדי לחוות חויית לידה טובה

קארן זסלבסקי

שווה להכיר: בת ציון ולריולה סינואני

פיזיותרפיסטית נשית ומדריכת הכנה ללידה

בת ציון ולריולה סינואני

מתלבטת איפה ללדת?

10 עצות לבחירת מיקום הלידה

שרית עדי ושדי

יצירת סביבה תומכת בלידה (מאמר שלישי בסדרה)

איך תוודאי שמי שמלווה אותך בלידה באמת יעזור לך לחוות לידה כמו שאת רוצה?

יעל גריינר

ארבעת המדדים לתזמון צירים

השיטה היעילה לדעת מתי לצאת ללדת

שרה פולט

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר ראשון בסדרה)

היריון - אימון להתפתחות וצמיחה

חסיה בן זכאי

טהרה אחרי לידה

מה נשתנה מכל חודש?

אמונה ליפשיץ

מי יאשר אותך?

לאשר את עצמי בעצמי

מיכל ניאזוף

מה הסיפור שלך?

עיבוד לידה - מאמר שני

נעה מילס

הנקה והענקה

כמה דברים שחשוב לזכור לגבי הנקה

בת ציון ולריולה סינואני

תזמון צירים

למה, מי, מתי, איך?

חיה ושדי

איך לזהות שהילד שלי עייף?

זיהוי סימני עייפות

ציבי פרקל

זירוזים טבעיים

הגיע התאריך המשוער, ואז?

רחל נדג'ר

פלא האימהות

אימהות ממבט על

תמר ניזרי

צירים מדומים

מה הם מספרים לנו?

תמר יעקב

לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר שני

השפעת הלידה על המערכת הזוגית

דקלה טלר

תיאום ציפיות לפני הלידה

בסיס לתקשורת טובה ובניית בסיס יציב להתחלה

הילה גפני

צילום לייף סטייל

מה זה בעצם?

ד"ר שירי כגן

ה צ ל ח ה !!!

איך למגנט הצלחה לחיים שלי?

מיכל ניאזוף

איך נערכים כלכלית ללידה של תינוק חדש?

המדריך שאמנם לא יתן לכן עוד שעות שינה אבל לפחות שווה לכן כסף בכיס!

אליהושע שקלים

כניסה להריון לאחר הפלה

האם מותר להיכנס להריון מייד לאחר הפלה?

ד"ר חנה קטן

מה כדאי להביא ללידה

מה צריך ומה כדאי להכניס לתיק לידה

אביטל לוי

צילום ניובורן בטבע

טיפים יישומיים מהצלמת

ד"ר שירי כגן

בייבי בלוז

בואי נתכונן לרגע שאחרי..

תמר יעקב

הנקה והתנהלות בתקופת הקיץ

תינוק בחופש הגדול

אביטל לוי

איך אפשר להקל על בחילות בהריון?

עצות פרקטיות שיעזרו לך להתמודד

הני פוקס

נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)