פטריות בהנקה
מאת: בת ציון ולריולה סינואני | פיזיותרפיה נשית והכנה ללידה
ה' בתמוז תש"פ 27/06/2020
על פטריות ושאר ירקות...
"קנדידה אלביקנס" צמד מילים שנשמע כאילו נלקח מאחד מספרי הארי פוטר. אבל… קנדידה אלביקנס היא פטרייה ממשפחת השמרים השוכנת בגופנו דרך קבע. בכמויות קטנות - הפטריה לא מפריעה. אבל, צמיחת יתר עלולה להשפיע הן על מערכת העיכול של התינוק והן על הפטמה והשד של האישה המיניקה. הקנדידה משגשת באזורים חמים ולחים כמו העור, רירית הנרתיק, הקיבה והמעיים, חלל הפה ופי הטבעת. במצבים של חוסר איזון בפעילות מערכת החיסון או בזמן שינויים הורמונליים הפטרייה עלולה להתפרץ ולגרום לזיהום בפה, בנרתיק או על הפטמה.
נשים שנמצאות בסיכון גדול יותר לסבול מפטריה בשד הן אלה שסובלות מפטריה של הנרתיק, נשים שהפטמה שלהן פצועה, נשים שקיבלו טיפול אנטיביוטי ונשים עם סוכרת.
איך נדע אם יש לנו פטריה בשד?
בדרך כלל תורגש אי נוחות בהנקה ורגישות או כאב בפטמות, גירוי, צריבה ודקירות שעלולות להקרין לבית החזה. לרוב, הפטמה והעטרה יהיו בצבע ורדרד. לעיתים ייראו חתכים, קשקשים,שלפוחיות קטנות ועור מבריק. אצל התינוק, ייתכן שנראה שכבה לבנה על הלשון, על החניכיים, פנים השפתיים והלחיים. (שימו לב, לפעמים השכבה הלבנה על לשונו של התינוק היא פשוט מהחלב שהוא ינק). חשוב לציין שהיעדר תסמינים בפה התינוק לא שולל הימצאות של פטרייה על הפטמה.
איך ניתן למנוע?
כמו שאמרנו, פטריות משגשגות במקומות לחים, לכן:
- אם אתן משתמשות ברפידות, הקפידו להחליף אותן כשהן נרטבות.
- במידה ואתן לא משתמשות ברפידות הקפידו על החלפת חזיה לעיתים קרובות.
- במידת האפשר תנו "איוורור" לפטמות.
- לבשו חזיות ותחתונים העשויים 100% כותנה שיהיו עמידים לכביסה בטמפרטורה גבוהה.
- מוצצים, בקבוקים וכל דבר אחר שבא במגע עם הפה של התינוק הם מקור נוסף שעלול להוביל להדבקה בפטרייה. לכן, מומלץ לעשות סטריליזציה לאחר השימוש בהם.
איך ניתן לטפל?
יש להיוועץ ברופא להתאמת הטיפול. הטיפול בתינוק יהיה על ידי מתן תרופה נוגדת פטרייה דרך הפה אחרי האכלה. הטיפול באם יהיה במריחת משחה נוגדת פטרייה על הפטמות והאיזור הנגוע אחרי ההנקה.
השיפור אינו מיידי ולוקח זמן עד שמתחילה מגמת שיפור ולא תמיד זה יבוא לידי ביטוי עם התחלת הטיפול. לעיתים, הטיפול שניתן אינו יעיל דיו. במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם הרופא ולהחליף לטיפול אחר.
דברים נוספים שניתן לעשות כדי לקדם ריפוי מהיר הם:
- המעיטו באכילת סוכרים, חיטה ושמרים. הקנדידה ניזונה מפחמימות ושמרים.
- מומלץ ליטול פרוביוטיקה עם אבחון הפטרייה ועד שבועיים אחרי שהיא חולפת.
- לשים קומפרסים שטבלת בכוס מים+כף חומץ תפוחים או תמצית זרעי אשכוליות (GSE) לדלל 5 טיפות ב 30CC מים. לטבול צמר גפן ולמרוח על הפטמה כמה פעמים ביום.
- אפשר גם לקחת את תמצית זרעי האשכוליות בשתיה – 10 טיפות בקצת מים (רבע כוס) פעמיים או שלוש ביום.
- שמן קוקוס ידוע בסגולותיו האנטי פטרייתיות וניתן למרוח אותו בין ההנקות על כל הפטמה.
מומלץ לא להקפיא חלב שנשאב משד נגוע בפטרייה עד השלמת הטיפול נגד הפטרייה. אם כבר הצטברו מנות מוקפאות אין צורך לזרוק את החלב בתנאי שיתבצע תהליך של פסטור ביתי (חימום החלב עד טמפרטורה של 72 מעלות צלזיוס וצינונו).
מאחלת לכולן שהמפגש היחיד עם פטריות יהיה בסלט 😉 הנקה נעימה ורגועה.
נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)