חמשת הכלים להפחתת הכאב

מאת: נחמי סגל | דולה, תומכת ומלווה נשים במהלך ההיריון, הלידה ואחריה

ז' בסיוון תשפ"א 18/05/2021

טבעי לך ללדת - מאמר שני בסדרה

שתפי!

“אני מפחדת שיכאב לי”, “אני חוששת מהלידה” האם המשפטים הללו מוכרים לכן? אם כן, הגיע הזמן שנדבר על הפחד, כן על הפחד שמצוי בצורה רווחת אצל נשים רבות לפני לידה. הפחד הכאב: האם יכאב לי? כמה יכאב לי? איך אצליח להתמודד עם הכאבים? טבעי שיש חששות טבעי שיש פחדים, ולפעמים יש לנו סרטים של סיטואציות שלא היינו רוצות שיתפתחו. אחת הדרכים להתמודד עם הפחד היא להתבונן בעיניים ולדבר על מה שמפחיד אותי, ואז קל יותר להתכונן ולהתמודד. אם כן, בואי נדבר על הפחד מהכאב.

הכאב – כידיד

לכל אדם יש דרך התייחסות שונה לכאב ודרך התמודדות אחרת עם כאב. כאב בדרך כלל מגיע כדי לאותת על איזו שהיא בעיה, כדי להראות על משהו שצריך פתרון, על מצוקה. זאת אומרת שהכאב עוזר לי, הוא כמו ידיד שאומר לך – היי, שימי לב. ניקח לדוגמא יד שנוגעת בסיר חם. אם אדם לא יחוש את החום ואת הכווייה, הוא לא ירחיק את היד. כלומר: הכאב עוזר להימנע מהמשך הנזק.

כל כאב נוסף, מאותת לאדם להגיע לפתרון שיהיה לטובתו.

כל זה נכון לכל דבר, מלבד ללידה. לידה היא מצב שבו תחושה של כאב לא קשורה לשום בעיה שצריכה פתרון. זהו אחד המקרים הבודדים ביותר בחיים שכאב לא מראה על בעיה, לא מראה על משהו שצריך לפתור, אלא להפך. אם המוח שלך הפריש את ההורמונים של הלידה, ואת מתקדמת, זה סימן שאת אישה בריאה, שהכל תקין, שאת יולדת. זה נהדר.

שלוש דרגות של כאב: מעל כאב, כאב, מתחת לכאב.

מעל כאב - סבל. סבל הוא פרשנות לכאב. אם אישה מפרשת כאב בצורה שלילית, זה גורם לה לתחושה של סבל. במידה שהיולדת לא שלמה עם מה שקורה, לא מתחברת עם התהליך, אם המחשבה היא: “אני לא יכולה יותר!” “כמה אפשר לסבול?” ויש תחושה של סבל, זה מצב שלא צריך להיות בו. הגישה שלי היא שאישה שסובלת, שלא טוב לה, צריכה להיעזר במשכך כאבים רפואי. אני מכבדת בחירה של כל יולדת ותומכת בה בבחירות שלה. כל אישה יודעת מה הכי נכון וטוב בשבילה.

מתחת לכאב – תחושה. תחושה, כלומר: אני מרגישה. מי אמר שזה כואב לי? אני מרגישה את זה, זה קיים, זה נמצא אבל זה אפשרי, אני מכילה את זה, אני עוברת את זה, אני מרגישה בטוב עם זה. כשאני מלווה אישה אני לא שואלת אותה איפה כואב לך, אני שואלת אותה איפה את מרגישה – את מרגישה את זה בבטן? בגב?... להוריד כאב לרמת תחושה זה דבר שהוא אפשרי, ואני כאן כדי לתת לכל אישה שרוצה את הכלים האפקטיביים ביותר כדי להוריד כאב לרמת תחושה.

 

חמש הדרכים שעל ידם אפשר להוריד כאב לרמת תחושה: תנוחה, תנועה, נשימה, הרפיה, תודעה.

חמשת עקרונות אלו ילוו אותך בכל גל (ציר). שימי לב אם את בתנועה ובתנוחה מיטביים, אם את מספיק רפויה, אם את נושמת עמוק, ואם התודעה שלך במקום חיובי. כל אחד מחמשת הדברים האלה גם משפיע על האחרים. אם את בתנוחה טובה, זה יאפשר לך גם להיות בתנועה נכונה ומיטבית. אם את נושמת עמוק, זה יאפשר לך גם להיות בהרפיה עמוקה. כל אחד מהדברים האלה משפיע על חברו ועל הורדה של הכאב לרמת תחושה.

הבה נפרט על כל אחד מהכלים:

תנוחה – הרבי בתנוחות אנכיות וזקופות של עמידה, ישיבה, הישענות קדימה, כריעה, עמידת שש, תלייה, ואם את רוצה שכיבה - אז על הצד. תנוחות שיש בהן ניצול של כוח הכובד, כוח המשיכה שמעודד את ירידת ראש התינוק כלפי מטה. תנוחות המאפשרות הרפיה טובה, לידה פיזיולוגית והימנעות מקרעים ותפרים. מומלץ להימנע משכיבה על הגב וחצי שכיבה-ישיבה.

תנועה – מומלץ להניע את האגן בצורה סיבובית, מעגלית, ולשלב תנועות א-סימטריות. למשל בישיבה על כדור פיזיו או הישענות עליו על שש. תנועתיות נכונה של האגן מאפשרת את המיקום הנכון של ראש של התינוק באגן, היא עוזרת לתינוק להתברג כלפי מטה, מונעת את ‘תקיעת’ ראש העובר. בנוסף התנועה משפרת את האיכות של הגלים כך שהפתיחה מתקדמת, ומאפשרת ללידה שלך להיות קצרה יותר, קלה יותר, מהירה יותר ובריאה.

בקורס ההכנה ללידה בשיטת "טבעי לך ללדת" ניתן להכיר ולתרגל מגוון תנועות ותנוחות שמתאימות לכל שלב בלידה ולכל מקום שהיולדת נמצאת בו, תרגילים שעוזרים בסיעתא דישמיא למנוע סיבוכים או לפתור בעיות אם יש צורך.

נשימה - מומלץ לתרגל בהריון כדי להצליח לנשום נשימות עמוקות ולהאריך את משך הנשיפה בזמן הגלים ובין הגלים בלידה. לנשימה האיטית והעמוקה יתרונות רבים, ביניהם: שיפור מחזור הדם והענקת יותר חמצון לרקמות ולתינוק. הנשימה האיטית מורידה משמעותית את הכאב, מאפשרת הרפיה טובה ומקדמת את הפתיחה. הנשימה עוזרת ליולדת להישאר רגועה ונינוחה, או לחזור לרוגע שלה אם יש צורך.

הרפיה היא רק ענין של תרגול. במיוחד בחודשים שמיני-תשיעי של ההריון כדאי להקדיש זמן לתרגול הרפיה. ניתן לעשות זאת בצורה קלה ויעילה עם רצועת השמע להרפיה ודמיון מודרך מבית “טבעי לך ללדת”. ככל שתתמידי בתרגול, תוכלי לשקוע בהרפיה עמוקה יותר תוך זמן קצר יותר. הרפיה עמוקה מאפשרת מנוחה לאם ואספקת דם טובה לשליה ולעובר.

כשאת רפויה ולא מכווצת – ללא סטרס, לחץ ומתח, רמת האדרנלין בדם יורדת, ובהתאמה

עולה הפרשת קוקטייל ההורמונים המנצח של הלידה: אוקסיטוצין – ההורמון שמייצר את גלי הלידה (הצירים) ומקדם את הלידה, מעין זירוז טבעי; ואנדורפינים – משככי כאבים טבעיים, שנותנים לאישה תחושה של היי, שיש לה כוח למסע הזה, הם מורידים כאב, מעין אפידורל מהמוח, פשוט שווה!

תודעה - התודעה היא מה יש לך בראש, מה יש בקופסא הכי חשובה, שמשפיעה על כל דבר בחיים שלנו, במוח שלך. כדאי לך להתייעץ בנושא הלידה רק עם מי שילדה באותה הדרך כמו שאת רוצה ללדת. הימנעי משיחות שליליות בנושא הלידה, ותגידי "לא עכשיו, תודה" כשאישה מתחילה לספר לך סיפור לידה טראומטי. הקשיבי רק לסיפורי לידה שנותנים לך כח והשראה. כאשר יולדת מתמקדת בחשיבה חיובית, זה מרגיע אותה, מעצים אותה, ומחבר אותה לכוחות שלה. לכולנו עולים פחדים וחששות לקראת הלידה. זה טבעי ומובן. מומלץ לעבד אותם, לשחרר אותם ולחזק את הביטחון בכוחות הנפש האינסופיים, להעצים את האמון בידע שהבורא טבע בכל אישה ללדת. כי המחשבה שלך יוצרת מציאות! מה שיש לך בראש – מתרחש, הציפייה מתגשמת. מי שמצפה לכאב נורא – איך הוא לא יבוא? שחררי אמונות מגבילות, שני את מחשבותייך וחוויית הלידה שלך תשתנה מעצמה. על ידי החשיבה החיובית שלך, את יוצרת מציאות חיובית וטובה.

לצאת ממעגל הכאב

לצאת ממעגל הכאב שני הגורמים לכאב בלידה הם: פחד וכיווץ של השרירים. קיים מעגל כאב שהכניסה אליו מגבירה עוד יותר את הכאב: הפחד גורם ללחץ שגורם לכיווץ, הנשימה נעשית שטחית וקצרה, מופעלת בגוף תגובה הישרדותית בהשפעת האדרנלין, (כמו במצב של איום, תגובת הילחם ברח או קפא) שבה פחות דם זורם לרחם ולאיברים פנימיים וכתוצאה מכך הכאב מתגבר יותר וגם הלידה מתארכת או לא מתקדמת.

חמשת הכלים האלו עוזרים ליולדת לשבור את מעגל הכאב: ללדת ללא פחד, להיות בתודעה של בטחון ושחרור, הנשימות העמוקות עוזרות להרפיה של השרירים, עם תנוחות ותנועות יעילות היולדת מתמסרת לתהליך, מורידה משמעותית כאב, מאפשרת התקדמות ומקצרת את משך הלידה.

נשים רבות הגיעו אליי עם רצון ללדת לידה טבעית, וסיפרו שבלידות הקודמות שלהן הן בחרו להיעזר במשכך כאבים רפואי בשלב שבו הן הסתדרו בטוב עם התהליך, היה להן “בסדר ואפשרי”, אך פחדו שבהמשך יכאב להן יותר. (כמובן בלי שיפוטיות על מה שהיה, כל אחת עשתה את המיטב שלה באותו זמן, והעיקר שתצא בחוויה טובה.)

מי שרוצה שהפחד לא ינהל את הבחירות שלה, ורוצה ללדת ברוגע ובביטחון, אחד הפתרונות לזה הוא המחשבה של: להיות כאן ועכשיו. לא להתעסק במחשבה על העבר: כמה זמן עבר... כמה לא ישנתי.. האם יש לי כוח... ולא על העתיד: כמה זמן זה עוד ייקח... מתי כבר אלד?... אלא להתמקד רק בהווה: כשמגיע גל – את נושמת אותו, בין הגלים – את רק נחה וצוברת כוח לגל הבא. מתוך הודיה על ההווה ואמונה שלמה שמה שה’ יביא לפתחך - יש לך כוח לעמוד בו! עכשיו יש לך כוח, וגם לשלב הבא בלידה הבורא יעניק לך את הכוח ואת כל מה שתצטרכי לאותו שלב.

יש שלב בלידה, בשלב המעבר, בסביבות פתיחה 8-10 , שיכול להיות מאופיין (אך לא בהכרח, במו עייני ראיתי שבכלל לא תמיד) בשבירה רגשית של היולדת, היא אומרת “אני לא יכולה יותר / אין לי כוח”, זה טבעי לשלב הזה.

בקורס ההכנה ללידה בשיטת “טבעי לך ללדת” אישה מקבלת כלים איך לעבור גם את הרגעים האחרונים האלו ברוגע, בשליטה ובתמיכה נכונה.

מה שנכתב כאן זה טעימה קצרה מאד על כל אחד מהכלים, ויש עוד סודות נוספים להורדת כאב, אני

מרגישה שליחות גדולה לגלות לך אותם ולהעניק לך רק את מה שעובד בתכל'ס. פירוט מלא עם דרך ברורה ליישום בזמן אמת, ניתן לקבל בקורס ההכנה ללידה.

היו מקרים שבהם נשים שקיבלו את ההדרכה בקורס המלא והתמידו בתירגול פנו אלי אחרי הלידה ואמרו: "נחמי, לא כאב לי".

 

 

לקורסים של נחמי באקדמיה לאימהות לחצי כאן

 

כשאת רפויה

ולא מכווצת

– ללא סטרס,

לחץ ומתח,

רמת האדרנלין

בדם יורדת,

ובהתאמה עולה

הפרשת קוקטייל

ההורמונים המנצח

של הלידה

 

נחמי סגל
דולה, תומכת ומלווה נשים במהלך ההיריון, הלידה ואחריה
קצת על כותבת המאמר:
בעלת תואר שני בתחום המדעים. מנחת סדנאות נפש תחילה למודעות והעצמה נשית על פי התניא והחסידות. נעים מאד, אני מתרגשת לשתף אותך שילדתי ברוך השם, שש לידות טבעיות, טובות קצרות ומעצימות. חוויות הלידה שלי היו כל כך נפלאות, שהביאו אותי לרצות שעוד נשים יחוו את הפלא הזה. לכן, התמקצעתי כתומכת לידה - דולה ומדריכת הכנה ללידה, ועברתי הכשרה באימון ו NLP. מרגישה שליחות לגלות לך את סודות הלידה שעזרו לי ולמאות נשים ב"ה להפחית כאב, ללדת בלי סבל ובלי פחד, לצמצם התערבויות מיותרות או סיבוכים, וללדת ברוגע, מתוך חיבור לבורא, אמונה ובטחון. לחוות את המסע המופלא של הבאת נשמה לעולם בשמחה, ולהעניק לתינוק מתנה לחיים - קבלת פנים רכה לעולם.

ליצירת קשר עם נחמי סגל

צילום לייף סטייל

מה זה בעצם?

ד"ר שירי כגן

ירידת מים

איך אפשר להבדיל בין מי שפיר לשתן?

רחל נדג'ר

חרדת נטישה אצל תינוקות

איך החרדה משפיעה על השינה, ואיך נעזור לתינוק

ציבי פרקל

אני לא מצליחה לבקש עזרה!

דיכאון אחרי לידה (טור ראשון)

עינה שהם

עיבוד לידה - מאמר ראשון

על חשיבות העיבוד הרגשי של חווית הלידה

נעה מילס

אמא ורעיה - מאמר ראשון

שתי מהויות משמעותיות

אביטל לוי

תינוקיה/ ביות מלא/ אפס הפרדה

איך תבחרי להעביר את זמן האשפוז?

תמר יעקב

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר שני בסדרה)

לא לדעת...

חסיה בן זכאי

ליווי ניתוח קיסרי, חירום ומתוכנן

גוף ונפש. קבוצות סיכון. סיבות. הכנה. מלווים והתאוששות

רחלי גבירץ

יצירת סביבה תומכת בלידה (מאמר שני בסדרה)

כך תבחרי את המלווים שלך ללידה

יעל גריינר

שיטת ארויגו לחיזוק הרחם

עיסוי רחם

לאה ריכטר

איך אפשר להקל על בחילות בהריון?

עצות פרקטיות שיעזרו לך להתמודד

הני פוקס

טבעי לך ללדת

כלים לשלווה והרפייה בהיריון ובלידה

נחמי סגל

איך לבחור משפחתון לילד שלך ולהיות רגועה שהוא במקום הכי טוב שיש?

דברים שחשוב לקחת בחשבון

שרה תהילה בן חמו

בדיקות בהריון

אלו בדיקות כדאי לבצע?

ד"ר חנה קטן

מה כדאי להביא ללידה

מה צריך ומה כדאי להכניס לתיק לידה

אביטל לוי

לטייל עם מנשא

מנשאי גב - כל מה שצריך לדעת

אורית סופר

הרפייה ואמונה בלידה

להחזיק באמונה

תמר יעקב

הכנה לקיסרי

כמה נקודות שכדאי לקרוא אם את לפני ניתוח

לאה ריכטר

הידעת? נשים שעברו פגיעה מינית יסבלו יותר מכאב בהנקה

יש מה לעשות!

ענת גוטל - גוטלינה

איך לזהות שהילד שלי עייף?

זיהוי סימני עייפות

ציבי פרקל

לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר שני

השפעת הלידה על המערכת הזוגית

דקלה טלר

הבלוג של הדולה- הקורונה כלידה

על לידה של מקומות בנפש

שרית עדי ושדי

מאחורי הקלעים - הבלוג של הדולה

פרק שני - היום יום הולדת

שרית עדי ושדי

כשאת שומעת את המשפטים "זה שיניים" על כל בכי

איך נדע מתי זה באמת כאבי בקיעת שיניים ומתי לא?

הידולה- הילה נוה

זירוזים טבעיים

הגיע התאריך המשוער, ואז?

רחל נדג'ר

אולטרסאונד

שימוש של אולטרסאונד בהריון

רחל נדג'ר

שימו שמן

הצצה קטנה לעולם הגדול של הארומתרפיה

לאה ריכטר

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר שלישי בסדרה)

שליחות

חסיה בן זכאי

מחול ההורמונים בלידה

אוקסיטוצין ואדרנלין - זוגיות מורכבת

תמר יעקב

בן הזוג בחדר הלידה

הילכו שניהם יחדיו?

אלישבע אופן

מכשיר טנס

טיפול בכאב בלידה

רחל נדג'ר

ללדת חוויה

איך להפוך את הלידה לחוויה מעצימה וטובה?

מנוחה ידלר

גיל שנתיים הנפלא

מי אמר גיל שנתיים הנורא?

ספיר קלדרון

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר ראשון בסדרה)

היריון - אימון להתפתחות וצמיחה

חסיה בן זכאי

ריפלוקס- מורה נבוכות

שמישהו כבר יסביר לי אחת ולתמיד מה זה?

הידולה - הילה נוה

מי יאשר אותך?

לאשר את עצמי בעצמי

מיכל ניאזוף

פלא האימהות

אימהות ממבט על

תמר ניזרי

עיסוי תינוקות

חשיבות המגע - מאמר שני

ספיר קלדרון

ההיריון שעבר לי בקלות

איך בהריון החמישי הרגשתי טוב יותר מהריונות קודמים

מיכל כהן

לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר ראשון

השפעת הלידה על המערכת הזוגית

דקלה טלר

הנקה והתנהלות בתקופת הקיץ

תינוק בחופש הגדול

אביטל לוי

למה המוניטור לא זז?

עוברים בצום נרדמים במוניטור

רחלי מרילוס

צילום ניובורן בטבע

טיפים יישומיים מהצלמת

ד"ר שירי כגן

הריון ראשון! מזל טוב!

כשזוג מתבשר שיהפוך בקרוב למשפחה

אדית אמסלם

שלושה מפתחות ללידה

3 כללים ללידה קלה, מהירה ומהנה

שרית עדי ושדי

פחד בלידה

ממה את חוששת ואיך ניתן להתגבר על כך?

רחל נדג'ר

בחילות בהריון

ממה נובע ואיך לטפל?

רחל נדג'ר

מה הסיפור שלך?

עיבוד לידה - מאמר שני

נעה מילס

מבוא להנקה

החשיבות בהנקה-בואי לקבל כח

יסכה קופצ׳יק

בהלת הקורונה

שישה עקרונות להתמודדות נפשית מיטבית

תמר ניזרי

צהבת ילודים

טיפול הורי משמעותי ומיטיב בצהבת ילודים

דקלה טלר

תיאום ציפיות לפני הלידה

בסיס לתקשורת טובה ובניית בסיס יציב להתחלה

הילה גפני

תאריך משוער

אפשר "לעבור" את התאריך?

רחל נדג'ר

יצירת סביבה תומכת בלידה (מאמר שלישי בסדרה)

איך תוודאי שמי שמלווה אותך בלידה באמת יעזור לך לחוות לידה כמו שאת רוצה?

יעל גריינר

כניסה להריון לאחר הפלה

האם מותר להיכנס להריון מייד לאחר הפלה?

ד"ר חנה קטן

יצירת סביבה תומכת בלידה (סדרת מאמרים)

מי יתמוך בך בלידה?

יעל גריינר

חמשת הכלים להפחתת הכאב

טבעי לך ללדת - מאמר שני בסדרה

נחמי סגל

מנשא מהיום הראשון

כל מה שחשוב לדעת על נשיאה בטוחה מיום הלידה

אורית סופר

יולדות גאולה: זוגיות במבחן או זוגיות במבחנה

ענת מנא משתפת

ענת מנא

סימפיזיוליזיס

שם מסובך, אבל אם עברת את זה אין מצב שתשכחי

תמר יעקב

צירים

רגע לפני האפידורל: כדאי שתכירו

אלישבע אופן

שווה להכיר: בת ציון ולריולה סינואני

פיזיותרפיסטית נשית ומדריכת הכנה ללידה

בת ציון ולריולה סינואני

טהרה אחרי לידה

מה נשתנה מכל חודש?

אמונה ליפשיץ

ה צ ל ח ה !!!

איך למגנט הצלחה לחיים שלי?

מיכל ניאזוף

דיכאון אחרי לידה - מאמר המשך

איך מתקדמים מכאן הלאה?

עינה שהם

את בהיריון - ומה עכשיו?

10 עצות טובות להריונית הטרייה

הני פוקס

מי את רוצה להיות ברגע האמת?

האם גם כשהכל משתבש לך תוכלי לבחור?

אולגה פולונסקי

סיפור בנעליים ורודות

איפה נעלמת לנו ההתרגשות?

אולגה פולונסקי

אח חדש נולד

הדרכה להורים לקראת לידה שנייה

דבי סויסה

כמה מילים ליולדת הטרייה

רציתי להזכיר לך שאת אחרי לידה...

אביטל לוי

איך תתמודדי עם הפחדים לקראת הלידה

כשאנחנו בתשומת לב למחשבות שלנו, שינוי שלהם מביא להרגשה טובה והקלה גדולה- בואי לגלות איך עושים את זה

קארן זסלבסקי

ארבעת המדדים לתזמון צירים

השיטה היעילה לדעת מתי לצאת ללדת

שרה פולט

איך נערכים כלכלית ללידה של תינוק חדש?

המדריך שאמנם לא יתן לכן עוד שעות שינה אבל לפחות שווה לכן כסף בכיס!

אליהושע שקלים

שינה זה לא רק שינה

הכל משפיע על השינה!

ספיר קלדרון

שאיבה טובה

הדברים שמשפיעים על שאיבה נכונה

מלכי אופנר

מסדרת בלי הפסקה?

תופעת הקינון והכנת ה"קן" לקראת הלידה

אביטל לוי

נשירת שיער לאחר לידה

מה קורה לי??? הצילו

הידולה - הילה נוה

צירים מדומים

מה הם מספרים לנו?

תמר יעקב

דולה ולידת אפידורל

אפידורל in - דולה out??

תמר יעקב

כשהפעוט הופך לאח גדול

גידול ילדים צמודים

ספיר קלדרון

מתלבטת איפה ללדת?

10 עצות לבחירת מיקום הלידה

שרית עדי ושדי

הריון לאחר ניתוח קיסרי

האם מותר להיכנס מייד להריון?

ד"ר חנה קטן

תזמון צירים

למה, מי, מתי, איך?

חיה ושדי

הנקה והענקה

כמה דברים שחשוב לזכור לגבי הנקה

בת ציון ולריולה סינואני

זוגיות אחרי לידה

ללדת זוגיות חדשה בכל לידה

יפעת הלל

"אמא, את בוכה או צוחקת?"

מה עובר על הנפש שלנו בימים שלאחר הלידה? ריקוד הבייבי בלוז

לירון קליין

בייבי בלוז

בואי נתכונן לרגע שאחרי..

תמר יעקב

איך אני מלמדת אותו לישון במיטה שלו?

הוא ישן רק איתי

ציבי פרקל

מגע זה לא פינוק - זה צורך

חשיבות המגע - מאמר ראשון בסדרה

ספיר קלדרון

על חשיבות הקולסטרום

כמה מילים על הנקה, שכדאי לך לקרוא (עוד בהריון)

הידולה - הילה נוה

מאחורי הקלעים - הבלוג של הדולה

והפעם: נעים מאד

שרית עדי ושדי

פחד לקראת הלידה

מה תוכלי לעשות עם הפחד מהלידה כדי לחוות חויית לידה טובה

קארן זסלבסקי

התינוק שלי ישן ביום וער בלילה...

מהו אתגר השמש ואיך עושים אותו

ציבי פרקל

בלוג סבתאות צעירה

טור ראשון בבלוג של תמר ניזרי

תמר ניזרי

נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)