עיבוד לידה - מאמר ראשון
מאת: נעה מילס | ביבליותרפיסטית ומנחת סדנאות כתיבה בהיבט טיפולי
ח' בשבט תש"פ 03/02/2020
על חשיבות העיבוד הרגשי של חווית הלידה
מזל טוב!
נולד לך בן/ נולדה לך בת!
איזו התרגשות.. שמחה והודיה על הנס.
כולם מסביב מאושרים, מחבקים ומלאי התלהבות.
ואת? הרגע עברת את אחד האירועים העוצמתיים והמשמעותיים בחייך. הבאת חיים לעולם.
אבל איך את מרגישה? איך הייתה לך הלידה? עם איזו חוויה את יצאת ממנה?
אנחנו כל כך מהר עוברות הלאה, אל המשימה הבאה- גידול התינוק, דאגה אינסופית והתמקדות באוצר הקטן שהופקד בידינו. את רוצה לתת לו את הטוב ביותר, להיות אמא טובה עבורו. וזה משמעותי וחשוב ובדיוק מה שנדרש ממך.
אבל השגרה של האכלה, הרגעה, שינה, החתלה וחוזר חלילה מתישה ודורשת ממך כוחות פיזיים ונפשיים מאד גדולים: הגוף עדיין מתאושש מהשינוי המשמעותי שעבר בתשעת החודשים האחרונים והנפש עוד מנסה לעכל את השינויים בחיים החדשים של אחרי הלידה.
לכן- לא פחות חשוב- לחזור רגע אחורה, אל הלידה שעברת. להתרכז בה ובאיך שהיא נחוותה עבורך ולתת לה מקום ומשמעות.
השפעת חוויית הלידה על המשך החיים
הלידה, כפי שהאישה חווה אותה, משפיעה ונותנת אותותיה על המשך חייה ועל תפקודה כאשה כרעיה וכאם. גם אצל אישה שעברה לידה תקינה ורגילה לחלוטין, הלידה יכולה להחוות כקשה, מלחיצה ואף "טראומטית".
היום יודעים שכ10% מהיולדות חוות לאחר הלידה סטרס טראומטי חמור וכ2% מפתחות הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). במצבים אלו חווית לידה קשה יכולה להתבטא בסיוטי לילה, מחשבות חוזרות ומעוררות חרדה על הלידה, עצבנות, קושי לתפקד ולעיתים פחד מלידה חוזרת עם בקשה ללדת בניתוח קיסרי, או עד כדי הימנעות מהריון נוסף.
לא כל הנשים חוות את כל הסימפטומים, עוצמתם משתנה וברוב המקרים הם עוברים עם הזמן. אך הרבה נשים חשות לאחר הלידה תחושות סותרות- עצב עם שמחה, בלבול וחוסר הנאה ואינן מבינות מדוע הן לא שמחות, מאושרות ומתפקדות כפי המצופה מהן. תחושות אלו מעוררות לא פעם אשמה והן עלולות להשפיע על אופן התפקוד ועל ההסתגלות למצב החדש.
מהו "עיבוד לידה"?
"עיבוד לידה" הוא מפגש עם אשת מקצוע בו האישה עוברת עיבוד רגשי של חוויית הלידה. זוהי שיחה על הרגשות, התחושות והזכרונות שנותרו מהלידה ונחוו כקשים. בפגישות אלו אשת המקצוע עוזרת לאישה להבין טוב יותר את מה שנחווה אצלה כקשה וטראומטי, לתת לו מילים ולפגוש בצורה מרוככת ושלמה יותר את סיפור הלידה בתוך נפשה של האישה.
עיבוד לידה הוא תהליך טיפולי קצר מועד ברוב המקרים, אולם מומלץ לקיים לפחות שתי פגישות בכדי להעמיק בחוויית הלידה ולעבד אותה בצורה מיטבית.
ניתן לפנות לעיבוד לידה אל מטפלות מתחום בריאות הנפש (פסיכולוגיות, עובדות סוציאליות, מטפלות באומנויות), לאחיות, מיילדות, תומכות לידה (דולות) ולכל אשת מקצוע העוסקת בתחומים של הריון ולידה ומוכשרת לנתינת סיוע נפשי.
למי מיועד עיבוד לידה?
עיבוד לידה יכול להועיל לכל אישה שחוותה לידה ומרגישה שזקוקה לעכל ולעבד מבחינה רגשית את חווית הלידה.
עבור נשים שחוו לידה טובה, עיבוד הלידה יכול לעזור בסגירת החוויה ובכך לאפשר לאישה להתפנות לשלב ההורות, שגם הוא עמוס רגשית ומאתגר.
עבור נשים שחוו לידה קשה או טראומטית, עיבוד הלידה חשוב אף יותר והוא יכול לתרום לרווחה נפשית, לתפקוד תקין בחיי היומיום וביכולת לטפל בתינוק החדש.
ויותר מכך, עיבוד לידה חשוב מאין כמוהו לנשים שחוו לידה שקטה ומתמודדות עם קשיים רגשיים בעקבות האובדן בלידה.
במידה ואת מרגישה כי חווית הלידה שלך אינה סגורה מבחינתך ומלווה אותך במחשבות והצפה רגשית, פני להתייעץ עם אשת מקצוע מאחד התחומים שנכתבו כאן. נשים שנעזרו וקיבלו סיוע נפשי לאחר הלידה דיווחו על שיפור בהרגשתן. הכוחות חזרו אליהן אט אט והן יכלו להרגיש יעילות, מתפקדות ומסתגלות לחיים החדשים ולטיפול בתינוק.
נעה מילס
ביבליותרפיסטית ומנחת סדנאות כתיבה בהיבט טיפולי
נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)