יש לי מספיק חלב?
מאת: בת ציון ולריולה סינואני | פיזיותרפיסטית
כ"ה בטבת תש"פ 22/01/2020
טיפים להגברת ייצור החלב
אחד הדברים שהכי מעסיקים אותנו לאחר לידת תינוק היא האם יש לנו מספיק חלב.
מרגישה שאין לך מספיק חלב? התינוק רוצה לינוק יותר? יש מה לעשות!
הנה מספר טיפים להגברת יצור החלב:
1.הקפדה על מתן גירוי לשד לפחות 8 פעמים ביום, בערך כל 3 שעות. את הגירוי תוכלי ליצור על ידי הנקה או שאיבה.
2.הניקי את תינוקך לפי דרישתו ולכמה זמן שהוא בוחר. הנקה יכולה להמשך בין מספר דקות בודד לכחצי שעה ולפעמים יותר. ככל שעולה כמות הפעמים בהן יש גירוי לשד כך עולה בהתאמה כמות החלב. חשוב לזכור כי תינוקות קטנים, שנולדו במשקל נמוך, יכולים להיות חלשים וכתוצאה מכך ימשיכו לישון ולא יתעוררו לינוק למרות שהם זקוקים לכך. במקרים כאלו, יש צורך להעיר את התינוק כל 3 שעות ולוודא שאכן התינוק יונק.
3.בשאיבה, נשאב לפרק זמן של 15 דקות מכל צד - בסבבים של 7 דקות לכל צד, 5 דקות ואז 3 דקות. חשוב לבצע פעם אחת גם באמצע הלילה.
ניתן לקנות משאבת הנקה או לשאול. חשוב לבחור משאבה איכותית, שתתאים לצרכייך. במידה ואת מניקה לפי דרישה ניתן להוסיף שאיבה לאחר כל הנקה באותה המתכונת שנכתבה למעלה.
4.רבות מדובר על חשיבות מגע עור לעור בין התינוק לאימו, בזמן הנקה מגע עור לעור גורם לשחרור הורמונים המעודדים ייצור חלב, כגון: פרולקטין ואוקסיטוצין. לכן, כשאת מניקה בבית, נסי לשלב הנקות בהן את ותינוקך באים במגע עור לעור.
5.שתיה מרובה של מים. הגוף שלנו זקוק למים, והרבה. כמות השתיה המומלצת שלא בהנקה הינה 30× משקל הגוף. בהנקה הכמות שנזקקים לה עולה. הקפידו שיהיה בקבוק מים לידכן.
אם מים פחות קורצים לך, שתיית תה שומר מגבירה את ייצור החלב בגוף. הכיני חליטה מחמש שקיות תה שומר (מכל סוג) עם ליטר מים, ושתי לאורך היום.
6.הקפדה על תזונה בריאה הכוללת את כל אבות המזון. בזמן הנקה התינוק מקבל את צרכיו התזונתיים מהמאגרים שבגופך. לכן, חשוב להקפיד ולמלא אותם. הקפידי על ארוחות קבועות המכילות סידן, פחמימות (בעדיפות לפחמימות מורכבות כגון לחם מלא,אורז מלא, קטניות), וחלבונים.
7.ישנם תוספים שיכולים לעזור בייצור מוגבר של חלב. ניתן להיעזר בכדורי חילבה להגברת החלב. אפשר לקחת 7-14 כדורים ביום בהתאם לצורך, 2-3 בכל פעם. או פשוט לאכול חילבה כל יום.
ניתן גם לקחת כדורי מורינגה, אפשר ליטול פעמים ביום, 2 כדורים בכל פעם.
חשוב להתייעץ עם יועצת הנקה כדי לדייק במינונים ולדעת מתי להעלות או להוריד את הכמות.
8.רפלקס שחרור החלב מושפע ממצבך הנפשי. כשאת רגועה ושלווה משתחררים בגופך הורמונים כגון: פרולקטין ואוקסיטוצין. לחץ לעומת זאת, מפריש הורמונים כגון אדרנלין שפחות מומלצים לצורך יצור ושחרור חלב. הקפידי על הנקה בסביבה רגועה, שקטה, את יכולה לשים מוזיקה שאת אוהבת. השתדלי להסתכל על תינוקך בזמן ההנקה, שמרי על קשר עין איתו. במידה ואת שואבת ולא נמצאת לידו הסתכלי על תמונות שלו, שיגרמו לך לחייך , עצם ההסתכלות עוזרת לרפלקס שחרור החלב. הרפלקס מוציא את החלב מן הבלוטות ומשחרר אותו לצינוריות החלב ואל תינוקך.
9.העצה שכמעט כל אישה שומעת אחרי לידה היא: "מתי שאת יכולה, תנוחי". ואכן, שינה מספקת ומנוחה חשובות ביותר ליכולת של הגוף לייצר את החלב לתינוקך. השתדלי לתת לגוף זמן לנוח. העזרי בקרובי המשפחה ובבן הזוג, נכון שבכולנו יש סופרוומן אבל גם סופרוומן צריכה לנוח 😉.
מאחלת לכן הנקה שמחה, רגועה ומלאת חלב.
נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)