לידה טבעית ללא כאב
מאת: יפה ברנשטיין | הכנה ללידה
כ"ח בחשוןן תש"פ 26/11/2019
איך לעבור מכאב לעוצמה בלידה
לידה טבעית ללא כאב - יש דבר כזה?
אני זוכרת את עצמי שוכבת במיטה בבית החולים כמה שעות לפני הלידה הראשונה שלי. כולם יצאו מהחדר. אני הייתי משותקת מהמותן ומטה. פוחדת שיפול לי כפתור החירום מהיד ולא אוכל לקרוא לאף אחד לבוא לעזור לי אם אצטרך.
כך עברה עלי הלידה הראשונה. בפחד ובכאבים מטורפים עד פתיחה 4 וקבלת אפידורל. לא ידעתי איך אשרוד את הלידה. ואחרי הלידה - הייתי מאוכזבת מעצמי. אמא שלי ילדה 10 לידות ללא אפידורל. ואני - על הלידה הראשונה, הוכחתי כמה אני פחדנית. התחלתי את הקריירה האימהית עם טעם של מר של כישלון בפה.
הלידה השניה שלי היתה באותה מתכונת - פחד, לחץ וכאב. ואז, בהריון השלישי שלי, עברתי הכשרה להיות מטפלת בשיטת המסע. תרגלתי עבודת גוף- נפש, מדיטציה ודמיון מודרך.
אני זוכרת את עצמי שוכבת במיטה שלי בבית דקות ספורות אחרי הלידה השלישית שלי (לידת בית). המומה מהלידה שהייתה. לידת בית, טבעית, ללא אפידורל וגם ללא רגע אחד של כאב.
תוהה לעצמי - איך הכל היה כזה מושלם? ואז המחשבה עולה - זה יכול לעזור לעוד נשים!!!
השקעתי שנתיים כדי לפתח את "הנוסחה ללידה אוהבת ומהנה". הכנסתי את הכלים שעזרו לי להרגיש ולשחרר בלידה. לא הייתי בטוחה שזה באמת יעזור לעוד מישהי. אבל, הבנתי שאני צריכה להוציא את הקורס לעולם. הבוגרת הראשונה של הקורס, אביבה שמחון, עפה על זה. היתה לה לידה ראשונה טראומטית וקשה, ובלידה השניה היא חוותה חווית נוכחות מחוברת ומעצימה. היא אמרה לי שהיא רוצה להפיץ הלאה את הבשורה. שיש לנו שליטה והשפעה ושיש משהו שאנחנו יכולות לעשות כדי להפחית את הכאב וההתערבויות בלידה.
אנחנו יכולות לשחרר את הפחד, לנהל את הפיזיולוגיה שלנו, ולתת לגוף את המרחב הבטוח שהוא צריך כדי לעשות את עבודת הלידה שהוא יודע לעשות. בעצם - במקום להיחלץ ולשלוח איתות למח האחורי שלנו שיש כאן איום וצריך להפסיק את הלידה אנחנו יכולות לשלוח את האיתות שהכל בסדר, אני במקום בטוח ואפשר להתקדם עם הלידה.
מה שהרבה נשים לא יודעות, זה שיש מנגנון ביולוגי אצל כל היונקים שעוצר את הלידה ברגע שאישה מרגישה מאוימת. זה מנגנון הישרדותי שנשאר לנו מימי הג'ונגל. אם את יולדת ולמולך מופיע אריה טורף, הגוף צריך לעצור את הלידה, נכון? רק שהיום, אישה יכולה להגיע לבית החולים, להיחלץ ממשפט לא במקום של רופא או מיילדת כמו:
"אין התקדמות, חייבים לזרז".
"את רוצה לידה טבעית? אין סיכוי...לידה ראשונה זה קשה וארוך!"
"קחי עכשיו אפידורל כי המרדים הולך!"
"את יולדת עד סוף המשמרת שלי!!! אני רוצה להגיד לאמא שלך שאני ילדתי אותך!"
הלידה פתאום נעצרת, יש התערבויות, מפלס הפחד והכאב עולים ויש חוויות פחות נעימות שבעצם היה אפשר למנוע אותם בצורה מאוד פשוטה: הבאת תחושה של ביטחון ורוגע בתוך גוף היולדות.
תחושה של ביטחון ורוגע שולחת את המסר לגוף שאפשר להתקדם עם הלידה. וגם מאפשרת להורמונים ה"טובים" (אוקסיטוצין, אנדורפינים) - אלה שמקדמים את הלידה, לפתוח את תעלת הלידה. תחושה של פחד או לחץ משחררת הורמוני סטרס כמו אדרנלין וקורטיזול. מה שמפריע להורמונים הטובים לעבוד.
לכן, היכולת להוביל את המצב הפיזיולוגי שלך למקום רגוע, אוהב, בטוח ונינוח במקום שיובילו אותך למצב מכווץ ומפוחד - היא קריטית בלידה. היכולת הזו יכולה להכריע על מהלך הלידה, מידת הכאב וההתערבויות.
איך את יכולה לשלוט בפיזיולוגיה שלך בלידה?
נדרשת בהחלט עבודה מקדימה והכנה עם הגוף. זוהי מערכת יחסים ועבודת צוות. את צריכה לתרגל חזרה למצב רגוע ובטוח. לא משנה מה קורס מסביב, וגם בתוכך. ברגע שאת יכולה לחזור למצב רגוע, בטוח ונינוח בתוכך לא משנה מה קורה מסביב בהריון, ואת גם עושה את זה ביום יום, בלידה זה יקרה באופן אוטומטי.
בנוסף, כשאת רגועה ונינוחה את גם מאפשרת לתינוק שלך תנאים אופטימליים להתפתחות ברחם. מחקרים מראים שתינוקות שנולדים לאימהות לחוצות מדי, יכולים לסבול מהפרעות התנהגות. פשוט אין להם מקום, מרחב, וחמצן להתפתח על הצד הטוב ביותר. לעומת זאת, כשאת, כאמא, מפנה זמן כל יום לתרגל רוגע, נשימות, לשחרר את הגוף, את בעצם מאפשרת לתינוק שלך להתפתח על הצד הטוב ביותר גם ברמה הגנטית.
הבעיה היא שהחיים לחוצים היום מתמיד. ובזמן אמת, בלידה - את לא תוכלי להתחיל לחשוב מה כן ומה לא. זה צריך להיות באוטומט. לכן, את צריכה תכנית אימון ללידה! תרגול יום-יומי של כניסה למצב רגוע, בטוח ונינוח. גם מקל על ההריון, וגם עומד לצדך בזמן של הלידה!
איך אפשר לעשות את זה? לחצי כאן וקבלי גישה חינם לקורס הכנה ללידה מזורז, שמסביר לך איך בדיוק תגיעי למצב שאת לא צריכה לחשוב בזמן הלידה, ובאופן אוטומטי תהיי במצב רגוע בטוח ונינוח שמקדם את הלידה!!
נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)