מנשא מהיום הראשון
מאת: אורית סופר | חנות מנשאים אונליין, מידע יעוץ והדרכה
א' בסיוון תשפ"ג 21/05/2023
כל מה שחשוב לדעת על נשיאה בטוחה מיום הלידה
עוד רגע התינוק שלך יוצא מהחיבוק העוטף של הרחם ועובר להיות מחובק מבחוץ על הידיים. את רוצה להמשיך להעניק לו את תחושת העיטוף והחיבוק שאליה הוא רגיל, אבל את צריכה גם את הידיים שלך: לאכול, לשתות, לתפקד. כדי לרקוד על שתי החתונות עומד לרשותך פתרון פשוט זמין: מנשא שמתאים ליילודים.
האם אפשר לשאת מיד מלידה?
עקרונית- כן. מעשית- כמו כל דבר שקשור לתינוקות, זה תלוי.
שתי דרישות חייבות להתקיים כדי להתחיל להשתמש במנשא:
1. התינוק בריא ובמשקל תקין: אם ילדת פג, תינוק במשקל נמוך, תינוק שזקוק לטיפול או השגחה רפואית, חשוב להתיעץ עם הצוות הרפואי כדי להבין האם שימוש במנשא רלוונטי עבורך בשלב זה. אם התינוק נולד במועד, במשקל תקין וללא המלצה למעקב רפואי מעבר למעקב טיפת חלב רגיל, שאו לשלום.
2. ההורה בריא ומסוגל לשאת: אישה רגע אחרי לידה, גם כשהלידה תקינה וללא סיבוכים מיוחדים, בדרך כלל זקוקה למנוחה והתאוששות, לפחות מספר ימים אחרי הלידה וכמה שיותר הרי זה משובח. קל וחומר כשמדובר באישה אחרי לידה קיסרית או סיבוכים שונים. עם זאת, אין שום מניעה שאבא, סבתא או אדם אחר ישאו את התינוק בעוד היולדת מתאוששת, וכל עוד זה אפשרי עדיף לאפשר ליולדת לנוח ולהשאיר את הנשיאה למבוגרים אחרים. ברגע שהיולדת נשארת לבדה ומוצאת את עצמה בלית ברירה מסתובבת עם התינוק על הידיים, זה השלב שבו כדאי להתחיל להשתמש במנשא.
על מה הכי חשוב להקפיד כשבוחרים מנשא ליילוד?
כלל האצבע הראשון והחשוב ביותר הוא מנשא מתוח = מנשא בטוח. הרבה הורים חוששים שהתינוק ״יימעך״ במנשא, אבל ההפך הוא הנכון: מנשא רפוי מדי לא תומך בתינוק ועלול להוביל למצבים מסוכנים כמו כיסוי דרכי הנשימה חלילה, או נפילה מהמנשא. כשנושאים ניובורן השיקול הראשון והחשוב ביותר בבחירת המנשא הוא האפשרות להדק את המנשא היטב לצרכי שמירה על בטיחות.
אם זה מרגיש לך מוזר, צריך רק להזכר שהתינוק מבלה ברחם חודש שלם אחרי שכל המערכות שלו בשלות ללידה בשבוע 37, כשכל מה שקורה בחודש הזה הוא רק דחיסה והידוק של התינוק בתוך רחם שהופך צפוף יותר מיום ליום. לכן אין סיבה לחשוב שמנשא מהודק יכול להזיק לו, מה גם שלא משנה כמה נהדק את המנשא, לא נצליח אפילו להתקרב למידת הצפיפות שהתינוק חווה ברחם.
איזה כללי בטיחות חשוב להכיר כשנושאים יילוד?
נשיאת יילוד מחייבת מודעות לכללי בטיחות ובראשם שמירה על דרכי נשימה פתוחות ומניעת נפילה מהמנשא. שימוש במנשא מהודק היטב הכרחי כדי שרוב כללי הבטיחות יתקיימו. אלה הכללים שהכי חשוב להקפיד עליהם כשנושאים יילוד:
- פנים גלויות בכל עת: לא מכסים את הפנים בטטרה ובטח לא בבד של המנשא, ותומכים את הראש ע״י פרישה של הבד על הצד האחורי של הראש, או באזור העורף עד לגובה האזניים.
- סנטר רחוק מהחזה: כשהסנטר של התינוק מתקרב לחזה הוא נמצא במנח שמקשה על הנשימה ולכן חשוב לשאת כשהראש שעון מעט לאחור ולא נוטה קדימה.
- עדיף לא לערסל: בגלל שתנוחת ערסול עלולה לקרב את הסנטר לחזה, מומלץ לשאת מלידה בתנוחה זקופה המתאימה ליילודים, כשהגב מעוגל והגפיים כפופות (תנוחת ״בטן לבטן״ או ״רגלי צפרדע״).
- ״מרחק נשיקה״: חשוב לודא שפני התינוקות קרובות לעצם הבריח שלך ומונחות על אזור עצם החזה הקשה ולא שקועות בקפלי החזה שלך. לרוב מדובר במרחק שבו את יכולה לנשק אותו ומכאן השימוש במונח המוכר והקליט ״מרחק נשיקה״.
- ערנות: ההורה חייב להיות ערני ומודע לתינוק כל משך הנשיאה. מנשא אינו מיועד לשימוש לצורך שנת לילה של ההורה!
באיזה מנשאים אפשר לשאת מיד מלידה?
כלל אצבע שקל לזכור: תינוק רך = מנשא רך. השבועות האחרונים ברחם עוברים על התינוק כשהוא מקופל ומכונס כשהגפיים כפופות וקרובות למרכז הגוף, והגב ארוך ועגול, והשבועות הראשונים לחייו עוברים עליו כשהוא משתחרר בהדרגה מהמנח המכונס הזה. מנשא שמתאים ליילודים צריך לאפשר ליילוד להשאר במנח המכונס ולהתיישר ולהזדקף בהדרגה ובקצב שלו.
מהסיבה הזו מנשאים מובנים וקשיחים לרוב לא מתאימים לשימוש מיד בשבועות הראשונים אחרי הלידה. להורים שרוצים לשאת את התינוק מלידה מומלץ לבחור במנשא רך שמתאים את עצמו לצורת התינוק, ולא! זה לא אומר רק מנשא בד ארוך עם קשירות.
מכיוון שראינו ששמירה על כללי בטיחות מחייבת שימוש במנשא הדוק היטב, כן חשוב לבחור במנשא שאפשר להדק לפי הצורך. האפשרות להדק חשובה לא רק כדי לשמור על בטיחות אלא גם כדי שהמנשא יוכל לשמש אנשים במידות שונות ולא רק את היולדת העייפה. יש מנשאים שהם בלי קשירות אבל גם ניתנים להידוק, אז אין צורך להתפשר לא על נוחות הלבישה ובטח לא על הבטיחות!
יש הרבה סוגי מנשאים שמתאימים לשימוש ממש מלידה ובתוך כל קטגוריה יש כמה וכמה מותגים רלוונטיים:
- מנשאי בד ארוך גמיש: בחירה מצוינת למי שלא חוששת מקשירות (ובאמת שזה לא כזה מסובך). מנשאי בד ארוך גמיש מגיעים בשלל סוגי בדים, כולל בדי טריקו נעימים נטולי לייקרה וידידותיים גם בקיץ הישראלי.
- מנשאי בד מתכווננים ללא קשירות: מנשאים שנלבשים כמו חולצה. חשוב לודא שבוחרים סוג שניתן להידוק (כמו מובי פיט, רוולושן או פורטו) ולא כזה שמגיע במידות. בקטגוריה הזאת אפשר למצוא בשנים האחרונות גם מנשאי ילקוט מבד גמיש שמשלבים את הבד הרך של מנשא בד עם הלבישה הפשוטה וחלוקת המשקל של מנשא ילקוט, כמו בובה בליס.
- מנשאי טבעות: מנשא אלכסוני מבד לא נמתח שמתאים לכל גיל ויכול להיות פתרון נהדר גם לניובורן.
- מנשאי בד ארוך ארוג: מתאימים לנושאים מתקדמים שלא חוששים מקשירות מורכבות עם עקומת למידה ארוכה.
איך בוחרים מנשא רגע אחרי הלידה?
האפשרויות רבות והבחירה קשה, במיוחד כשאת מתאוששת מהלידה, הזמן קצר והנשיאה (על הידיים) מרובה... כמדריכות מנשאים אנחנו מכירות את כל ההתלבטויות והחששות הנפוצים ולכן פיתחנו דרך מהירה לבחירת מנשא שחוסכת לך את שלב ההתלבטות ובו זמנית מנגישה לך מבחר גדול של מנשאים מעולים שיכולים לתת לך מענה החל מלידה: הכירי את הַמִּנְסַנֶנֶת, שאלון חכם שמאפשר לנו להפנות אותך ישירות למנשא שעונה על הצרכים שלך בצורה מיטבית. למרות החזות הטכנולוגית של השאלון, ההמלצה על המנשא נקבעת ע״י מדריכות מנשאים אנושיות ומבוססת על הידע והנסיון ארוך השנים שלנו בהתאמת מנשאים פנים אל פנים.
אחרי הלידה קשה ומורכב לצאת לקניות, אבל חנות האונליין שלנו יודעת לתת מענה גם להורים טריים שרוצים להתחיל לשאת מיד מלידה ובלי לצאת מהבית: המנשאים שלנו מגיעים במהירות לכל הארץ, ואנחנו מצרפות להם גישה לסרטוני הדרכה מפורטות, ליווי צמוד בווטסאפ לפי הצורך ואפשרות לתאם מפגש עם מדריכת מנשאים בזום אם יש צורך בעזרה נקודתית, וכל העזרה והתמיכה לאחר הקניה ללא עלות נוספת.
יש לנו הטבה בלעדית לגולשות אתר מתקוננת:10% הנחה בחנות האונליין על כל קטגורית מנשאים לשימוש מיום הלידה בהזנת קוד קופון: mitkonenetNB
על הכותבת: מייסדת ובעלת אתר ״המנשא הנכון״, חנות אונליין למנשאי תינוקות ופורטל מידע להורים נושאים מאז 2006. ניתן להתיעץ עם אורית בכל שאלה בווטסאפ.
אורית סופר
חנות מנשאים אונליין, מידע יעוץ והדרכה
נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)