מתלבטת איפה ללדת?

מאת: שרית עדי ושדי | דולה, מטפלת בהיריון, מטפלת רב תחומית

י"ד בחשוון תש"פ 12/11/2019

10 עצות לבחירת מיקום הלידה

שתפי!

פעמים רבות יולדות שואלות אותי: איפה כדאי לי ללדת? על איזה בית רפואה (- בית חולים) (או בכלל בבית?)  את ממליצה?

המענה שלי אליהן, עליו מבוסס הקטע הבא הוא: התשובה נמצאת אצלך!

כמו בכל דבר הנוגע להיריון שלכם ולגוף שלך, הבחירה היא שלך, הכוח בידייך והתשובה אצלך.

רק שאולי תעזור קצת הכוונה...

 

קצת ידע מקיף:

ובכן, יש עניין של סדר עדיפויות. לכל מיקום בו תתרחש הלידה יש יתרונות וחסרונות. הפרמטר לקביעת יתרון/ חסרון הוא בעיני המתבוננת. לכן,  נבחן את סדר העדיפויות, ונציין עובדות, בהשתדלות שיהיו אובייקטיביות. כך כל אחת תבחר לה את המיקום האידיאלי ללידה שלה בעזרת השם.

חשוב לי לציין שסדר הנקודות שהבאנו איננו לפי סדר חשיבות מסוים, זה בדיוק העניין. לכל אחת יש סדר חשיבות אחר והתא המשפחתי צריך לחשוב יחד, ולהגיע להחלטה תומכת אם.

1.     תחושת הביטחון - תחושת הביטחון חשובה מאד לקידום לידה פיסיולוגית. על מנת שאשה תוכל לשחרר את ההורמונים שמקדמים את הלידה חשוב שהיא תרגיש ביטחון. על כן עולה השאלה - מה גורם לי לתחושת ביטחון? והתשובה היא אינדיווידואלית. 

ניקח לדוגמא אישה שיכולה להרגיש ביטחון רק בחברה של דמויות מוכרות. אשה כזו, כדאי שתשקול את האפשרות של לידת בית או של שירותי רפואה פרטית בהן המיילדת מוכרת לה מראש. אם אין באפשרותה לבצע את אחד מהנ"ל כדאי שתבחר בית רפואה המספק את האפשרות להגיע לפגישה ושיחה לפני הלידה. אולי לפגוש חלק מהצוות וכן הלאה.

לעומת זאת, ייתכן שאצל אשה אחרת תחושת הביטחון בסביבה רפואית עם אנשי מקצוע מיומנים תתרום רבות לתחושת הביטחון ואין זה משנה אם הם מוכרים לה. לאשה זו יותר נכון לבחור את בית החולים המתקדם והמקצועי ביותר. אין תשובה נכונה יותר ועדיפה יותר יש רק כל מקרה לגופו ויותר נכון - כל אישה לגופה. (כאן נכנס כמובן גם עניין של טראומה בלתי מטופלת הקשורה בסביבה/ דמויות מסוימות ואין כאן המקום להרחיב.)

2.     קרבה - ישנה משמעות למרחק בית הרפואה מבית היולדת. הן מצד הדרך לשם, ובמיוחד לאשה שאוהבת להישאר בבית כמה שיותר ולצאת רק סמוך ללידה עצמה, והן מצד המבקרים. כאשר יש במשפחה כבר אחים נוספים ייתכן שנתחשב במרחק עוד יותר. במידה והאשה רוצה ביקורים של בעלה עם/בלי האחים הנוספים, אולי נחשוב על קרבת ביה"ח לאמא/חמות או המבקרים העיקריים (או מארחי הילדים) במשפחה הספציפית הזו.

3.     אווירת ביה"ח - גורם המשפיע על השהות לאחר הלידה וגם על הלידה עצמה מבחינת שבת, חג, המיילדות, השותפות לחדר, הרגשת בן הזוג המבקר ועוד, האם זהו דבר שמשפיע עליך? ידוע שיש בתי חולים שהאוריינטציה בהם יותר דתית מאחרים וההתנהלות בהתאם.

4.     ביות - האם חשוב לך להיות לאחר הלידה כל הזמן עם תינוקך ללא הפסקה? (אפס הפרדה) או בדיוק להיפך? את ממש חייבת את הזמן הזה לנוח ותשמחי להיעזר בתינוקייה?  יש בתי רפואה עם מחלקות מיוחדות ל"ביות מלא" בהן אין תינוקייה כלל ולעומת זאת יש בתי רפואה המאפשרים ביות חלקי, כדאי מאד לבדוק נקודה זו אם זה דבר שחשוב לך.

5.     אסתטיקה - תמיד מפנק ללדת במחלקה בה הכל נקי ואפילו חדש, שרותים ומקלחת צמודי חדר, מרווח ועוד. אבל, יש נשים שמבחינתן זה לא העיקר ואילו כאלה שעבורן זה הכרח. עוד סיבה מספיק טובה ללכת לסיור או שניים בחדרי הלידה השונים.

6.     אוכל - מבחינתי זאת סיבה להמון דברים בחיים ויש לקחת אותה בחשבון גם כאן. איך האוכל במחלקת יולדות? האם יש בשפע? האם בכשרות שלי? האם נקי? דברי עם חברות שילדו במקומות שונים כדי לשמוע ואל תתביישי לשאול (כן בסיור תעשי טיול למחלקת יולדות ותציצי, או תלכי לבקר חברות יולדות בתקופת הריונך אם זה ממש חשוב לך). נשמע מצחיק אבל תארי לעצמך אישה יום אחרי לידה, יולדת, תשושה, ספק מצליחה לנוח, היא מגיעה לחדר האוכל האווירה שם עצובה, האוכל לא לטעמה, הפרי נגמר לפני שהיא מספיקה, האוכל לא מספיק מזין ואולי גם שמנוני- ממש משפיע על החוויה והזיכרון, לא?

יש נשים שבכלל לא אופציה מבחינתן לאכול אוכל של ביה"ח, כדאי לבדוק מה אפשרויות התזונה הנוספות? האם יש קניון/ חנויות מזון לטעמי בסביבה או האם זה מספיק קרוב לבית כדי לקבל משם אוכל (וחזרנו לנקודת המרחק).

7.     צוות - אחחח ,צוות יקר. מיהו? בכל מקום - אנשים הם אנשים. לכולנו יש ימים יותר ופחות טובים. משמרות יותר ופחות קלות. אבל, באופן עקרוני, האם את מכירה צוות? האם פרצוף מוכר או דאגה אישית יעשה בשבילך את ההבדל? האם במקום אחד הצוות יותר נשי (מצד רופאות, מרדימות וכו')? האם במקום אחד האוריינטציה יהודית/ דתית יותר וזה חשוב לך? ממליצה להרבות בתפילה על זיווג הגון עם מיילדת בשבילך. יש לך תשעה חודשים לכך... ובאופן כללי תמיד כדאי בהכנה פרטית ללידה להבין את המקום מול הצוות, ולגבש לעצמך את הגישה שלך ללידה ולצוות.

8.     פסילטיס (מתקנים) - אם את מתכננת לידה "טבעית" או להתמודד עם הצירים באופן עצמאי עד נקודה מסוימת? כדאי לבדוק מהם המתקנים שחדר הלידה מציע-

האם יש כדורי פיסיו? (הכדורים הגדולים האלה שעושים עליהם סיבובי אגן), האם יש מקלחת צמודה לכל חדר לידה? האם יש יותר ממקלחת אחת בחדר קבלה? האם יש אפשרות להשמיע מוסיקה? האם יש דיקור סיני מטעם המחלקה? האם יש כסא לידה? אפשרות להיות בבריכת לידה או אמבטיה במהלך הצירים ובלידה עצמה? (בפועל, האם זה קורה ויש מיילדות מוסמכות לכך ואישור ממשרד הבריאות?), האם יש מוניטור אלחוטי (שאפשר להסתובב ולהתקלח איתו?) האם יש "חדר צירים" או מקום למי שלא "מתקבלת" עדיין לחדר לידה, כדי להתקדם בו בינתיים?

9.     נהלים ויוצאי דופן - בתור דולה, אני מרגישה שקשה לי להגיד שבית חולים אחד יותר "טבעי" מהשני או אפילו יותר תומך לידה טבעית מהאחר... בתחושה שלי זה מאד קשור לצוות באותה המשמרת, להתפתחות אותה לידה ספציפית ועוד גורמים משתנים. אבל, כן יש נהלים, ויש מקום לברר מהם הנהלים של אותו ביה"ח לגבי רציפות הניטור, לידה בתנוחות פחות שגרתיות, תרגילים ותנועה בזמן צירים, נוכחות תומכים/ות בזמן פעולות רפואיות ועוד. הזמן לברר את זה הוא או בפגישה אישית עם מיילדת (יש בתי רפואה המספקים שירות כזה בהיריון) או בזמן הסיור בחדרי הלידה.

חשוב לי מאד להוסיף כאן שאני ממליצה לכל יולדת (וזוג) לדעת את זכויות המטופל הנמצאות באתר משרד הבריאות ושייכות במחלקת לידה כמו בכל מחלקה אחרת. הזכות לכבוד, הזכות לנוכחות אדם נוסף בכל בדיקה רפואית ועוד... אין כאן המקום להרחיב בדבר הכול כך מהותי הזה שנקרא האחריות שלך על הגוף שלך, זכותך החשובה והיקרה היא להסכים ולקבל שירות רפואי המוצע לך כמו זכותך ואחריותך לסרב לו, ואם ירצה השם נרחיב במחשבה הפשוטה והמהפכנית הזו במאמר אחר.

10.  מיוחדים - חשוב לדבר על זה, שאם זהו היריון תאומים, מצג עכוז, לידה לאחר קיסרי ועוד מקרים שונים מהלידה ה"קלאסית" ישנם נהלים שונים בבתי הרפואה השונים והכרחי לברר מול ביה"ח את האפשרויות שלו לסיטואציה שלך ספציפית.

למשל- בית רפואה אחד מאפשר 18 שעות לפני מתן אנטיביוטיקה לאחר ירידת מים ואחר רק 12 שעות, זהו הבדל מסוים אך הוא לא קריטי כמו שבית רפואה אחד מאפשר ניסיון לידת תאומים כאשר הראשון ראש והשני עכוז ואילו אחר מאפשר ניסיון רק אם שני התאומים במצג ראש. זהו הבדל קריטי שבהחלט יכול להוביל אישה לבחור בי"ח אחד על פני חברו.

ונקודה נוספת, במאמר מוסגר, מכיוון שלא שייכת לכולן- האם אתם כהנים? איך אתם נוהגים בנושא? ובהתאם - האם ביה"ח הספציפי מאפשר את נוכחות הבעל ועד כמה זה משפיע וחשוב לזוג.

 

לסיכום: מומלץ מאד ללכת לסיורי לידה או לשיחה אישית עם מיילדת בבתי הרפואה השונים בסביבתך. יש לזכור שהחזון והרצון הבא לידי ביטוי לעיתים משתנה בזמן אמת מול נתונים שונים ולכן כדאי לדייק בשאלות (לתת דוגמאות ספציפיות) ולזכור את התשובות לזמן הלידה.

כמו כן, אפשר להתייעץ עם דולה ועם חברות שהתנסו בבתי הרפואה השונים, אם כי מאד חשוב במקרה כזה לחפש ולבקש תשובות מגוונות ואובייקטיביות כי לרוב הקביעות האבסולוטיות מבוססות על חוויות פרטיות בודדות- וזהו לא מדד מספק. ועוד טיפ קטן, אם את מתייעצת אם חברות היי ספציפית, כמו: "שמעתי שילדת בשישי, איך הייתה התחושה בשבת במחלקה?". יחד עם זאת, השתדלי להימנע מסיפורי זוועה בזמן ההיריון שלך. להיות אוזן קשבת לחברה (שלפעמים טרם עיבדה את חווית הלידה שלה עם אשת מקצוע) זה לא תמיד דבר נכון כשאת מכינה את עצמך ללידה שלך. (ומוזמנת לקרוא יותר במאמר על השפעת המתח והפחד בלידה כדי להבין למה).

מקווה מאד שהיה לתועלת, כאן בשבילך לייעוץ או חיבוק, שרית עדי

שרית עדי ושדי
דולה, מטפלת בהיריון, מטפלת רב תחומית
קצת על כותבת המאמר:
הי, תומכת לידה מוסמכת, מטפלת בנשים הרות בשיטת איקוולבריו ובשילוב תחומים, מדריכת הכנה פרטית בגישה מקיפה גוף- נפש, ארומתרפיסטית מוסמכת, רפלקסולוגית, אמא, בעלת תשובה (מנסה), מה עוד אפשר לומר? אפשר פשוט להגיע ולפגוש אם רלוונטי, להרים טלפון ולהתייעץ. בשמחה ובאהבה.

ליצירת קשר עם שרית עדי ושדי

ההיריון שעבר לי בקלות

איך בהריון החמישי הרגשתי טוב יותר מהריונות קודמים

מיכל כהן

על חשיבות הקולסטרום

כמה מילים על הנקה, שכדאי לך לקרוא (עוד בהריון)

הידולה - הילה נוה

פלא האימהות

אימהות ממבט על

תמר ניזרי

בלוג סבתאות צעירה

טור ראשון בבלוג של תמר ניזרי

תמר ניזרי

הכנה לקיסרי

כמה נקודות שכדאי לקרוא אם את לפני ניתוח

לאה ריכטר

מבוא להנקה

החשיבות בהנקה-בואי לקבל כח

יסכה קופצ׳יק

"אמא, את בוכה או צוחקת?"

מה עובר על הנפש שלנו בימים שלאחר הלידה? ריקוד הבייבי בלוז

לירון קליין

זוגיות אחרי לידה

ללדת זוגיות חדשה בכל לידה

יפעת הלל

ארבעת המדדים לתזמון צירים

השיטה היעילה לדעת מתי לצאת ללדת

שרה פולט

איך אפשר להקל על בחילות בהריון?

עצות פרקטיות שיעזרו לך להתמודד

הני פוקס

הרפייה ואמונה בלידה

להחזיק באמונה

תמר יעקב

שיטת ארויגו לחיזוק הרחם

עיסוי רחם

לאה ריכטר

צהבת ילודים

טיפול הורי משמעותי ומיטיב בצהבת ילודים

דקלה טלר

דיכאון אחרי לידה - מאמר המשך

איך מתקדמים מכאן הלאה?

עינה שהם

מכשיר טנס

טיפול בכאב בלידה

רחל נדג'ר

מי את רוצה להיות ברגע האמת?

האם גם כשהכל משתבש לך תוכלי לבחור?

אולגה פולונסקי

מחול ההורמונים בלידה

אוקסיטוצין ואדרנלין - זוגיות מורכבת

תמר יעקב

את בהיריון - ומה עכשיו?

10 עצות טובות להריונית הטרייה

הני פוקס

מסדרת בלי הפסקה?

תופעת הקינון והכנת ה"קן" לקראת הלידה

אביטל לוי

אולטרסאונד

שימוש של אולטרסאונד בהריון

רחל נדג'ר

למה המוניטור לא זז?

עוברים בצום נרדמים במוניטור

רחלי מרילוס

בחילות בהריון

ממה נובע ואיך לטפל?

רחל נדג'ר

לטייל עם מנשא

מנשאי גב - כל מה שצריך לדעת

אורית סופר

אני לא מצליחה לבקש עזרה!

דיכאון אחרי לידה (טור ראשון)

עינה שהם

כשהפעוט הופך לאח גדול

גידול ילדים צמודים

ספיר קלדרון

בדיקות בהריון

אלו בדיקות כדאי לבצע?

ד"ר חנה קטן

בייבי בלוז

בואי נתכונן לרגע שאחרי..

תמר יעקב

מי יאשר אותך?

לאשר את עצמי בעצמי

מיכל ניאזוף

אח חדש נולד

הדרכה להורים לקראת לידה שנייה

דבי סויסה

יצירת סביבה תומכת בלידה (סדרת מאמרים)

מי יתמוך בך בלידה?

יעל גריינר

בהלת הקורונה

שישה עקרונות להתמודדות נפשית מיטבית

תמר ניזרי

תינוקיה/ ביות מלא/ אפס הפרדה

איך תבחרי להעביר את זמן האשפוז?

תמר יעקב

הנקה והענקה

כמה דברים שחשוב לזכור לגבי הנקה

בת ציון ולריולה סינואני

הנקה והתנהלות בתקופת הקיץ

תינוק בחופש הגדול

אביטל לוי

פחד לקראת הלידה

מה תוכלי לעשות עם הפחד מהלידה כדי לחוות חויית לידה טובה

קארן זסלבסקי

צילום לייף סטייל

מה זה בעצם?

ד"ר שירי כגן

מה הסיפור שלך?

עיבוד לידה - מאמר שני

נעה מילס

שאיבה טובה

הדברים שמשפיעים על שאיבה נכונה

מלכי אופנר

איך נערכים כלכלית ללידה של תינוק חדש?

המדריך שאמנם לא יתן לכן עוד שעות שינה אבל לפחות שווה לכן כסף בכיס!

אליהושע שקלים

נשירת שיער לאחר לידה

מה קורה לי??? הצילו

הידולה - הילה נוה

טהרה אחרי לידה

מה נשתנה מכל חודש?

אמונה ליפשיץ

לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר ראשון

השפעת הלידה על המערכת הזוגית

דקלה טלר

איך תתמודדי עם הפחדים לקראת הלידה

כשאנחנו בתשומת לב למחשבות שלנו, שינוי שלהם מביא להרגשה טובה והקלה גדולה- בואי לגלות איך עושים את זה

קארן זסלבסקי

כשאת שומעת את המשפטים "זה שיניים" על כל בכי

איך נדע מתי זה באמת כאבי בקיעת שיניים ומתי לא?

הידולה- הילה נוה

מגע זה לא פינוק - זה צורך

חשיבות המגע - מאמר ראשון בסדרה

ספיר קלדרון

צירים

רגע לפני האפידורל: כדאי שתכירו

אלישבע אופן

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר שלישי בסדרה)

שליחות

חסיה בן זכאי

ליווי ניתוח קיסרי, חירום ומתוכנן

גוף ונפש. קבוצות סיכון. סיבות. הכנה. מלווים והתאוששות

רחלי גבירץ

ירידת מים

איך אפשר להבדיל בין מי שפיר לשתן?

רחל נדג'ר

הריון ראשון! מזל טוב!

כשזוג מתבשר שיהפוך בקרוב למשפחה

אדית אמסלם

יצירת סביבה תומכת בלידה (מאמר שני בסדרה)

כך תבחרי את המלווים שלך ללידה

יעל גריינר

עיסוי תינוקות

חשיבות המגע - מאמר שני

ספיר קלדרון

התינוק שלי ישן ביום וער בלילה...

מהו אתגר השמש ואיך עושים אותו

ציבי פרקל

חרדת נטישה אצל תינוקות

איך החרדה משפיעה על השינה, ואיך נעזור לתינוק

ציבי פרקל

מאחורי הקלעים - הבלוג של הדולה

והפעם: נעים מאד

שרית עדי ושדי

גיל שנתיים הנפלא

מי אמר גיל שנתיים הנורא?

ספיר קלדרון

סיפור בנעליים ורודות

איפה נעלמת לנו ההתרגשות?

אולגה פולונסקי

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר ראשון בסדרה)

היריון - אימון להתפתחות וצמיחה

חסיה בן זכאי

שימו שמן

הצצה קטנה לעולם הגדול של הארומתרפיה

לאה ריכטר

יולדות גאולה: זוגיות במבחן או זוגיות במבחנה

ענת מנא משתפת

ענת מנא

הבלוג של הדולה- הקורונה כלידה

על לידה של מקומות בנפש

שרית עדי ושדי

לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר שני

השפעת הלידה על המערכת הזוגית

דקלה טלר

הריון או איך לעבור תהליך? (מאמר שני בסדרה)

לא לדעת...

חסיה בן זכאי

בן הזוג בחדר הלידה

הילכו שניהם יחדיו?

אלישבע אופן

כניסה להריון לאחר הפלה

האם מותר להיכנס להריון מייד לאחר הפלה?

ד"ר חנה קטן

סימפיזיוליזיס

שם מסובך, אבל אם עברת את זה אין מצב שתשכחי

תמר יעקב

זירוזים טבעיים

הגיע התאריך המשוער, ואז?

רחל נדג'ר

תזמון צירים

למה, מי, מתי, איך?

חיה ושדי

הריון לאחר ניתוח קיסרי

האם מותר להיכנס מייד להריון?

ד"ר חנה קטן

איך אני מלמדת אותו לישון במיטה שלו?

הוא ישן רק איתי

ציבי פרקל

תיאום ציפיות לפני הלידה

בסיס לתקשורת טובה ובניית בסיס יציב להתחלה

הילה גפני

ללדת חוויה

איך להפוך את הלידה לחוויה מעצימה וטובה?

מנוחה ידלר

צירים מדומים

מה הם מספרים לנו?

תמר יעקב

הידעת? נשים שעברו פגיעה מינית יסבלו יותר מכאב בהנקה

יש מה לעשות!

ענת גוטל - גוטלינה

צילום ניובורן בטבע

טיפים יישומיים מהצלמת

ד"ר שירי כגן

מה כדאי להביא ללידה

מה צריך ומה כדאי להכניס לתיק לידה

אביטל לוי

דולה ולידת אפידורל

אפידורל in - דולה out??

תמר יעקב

כמה מילים ליולדת הטרייה

רציתי להזכיר לך שאת אחרי לידה...

אביטל לוי

שינה זה לא רק שינה

הכל משפיע על השינה!

ספיר קלדרון

עיבוד לידה - מאמר ראשון

על חשיבות העיבוד הרגשי של חווית הלידה

נעה מילס

ה צ ל ח ה !!!

איך למגנט הצלחה לחיים שלי?

מיכל ניאזוף

חמשת הכלים להפחתת הכאב

טבעי לך ללדת - מאמר שני בסדרה

נחמי סגל

שלושה מפתחות ללידה

3 כללים ללידה קלה, מהירה ומהנה

שרית עדי ושדי

פחד בלידה

ממה את חוששת ואיך ניתן להתגבר על כך?

רחל נדג'ר

תאריך משוער

אפשר "לעבור" את התאריך?

רחל נדג'ר

שווה להכיר: בת ציון ולריולה סינואני

פיזיותרפיסטית נשית ומדריכת הכנה ללידה

בת ציון ולריולה סינואני

איך לזהות שהילד שלי עייף?

זיהוי סימני עייפות

ציבי פרקל

ריפלוקס- מורה נבוכות

שמישהו כבר יסביר לי אחת ולתמיד מה זה?

הידולה - הילה נוה

טבעי לך ללדת

כלים לשלווה והרפייה בהיריון ובלידה

נחמי סגל

מתלבטת איפה ללדת?

10 עצות לבחירת מיקום הלידה

שרית עדי ושדי

מאחורי הקלעים - הבלוג של הדולה

פרק שני - היום יום הולדת

שרית עדי ושדי

אמא ורעיה - מאמר ראשון

שתי מהויות משמעותיות

אביטל לוי

יצירת סביבה תומכת בלידה (מאמר שלישי בסדרה)

איך תוודאי שמי שמלווה אותך בלידה באמת יעזור לך לחוות לידה כמו שאת רוצה?

יעל גריינר

איך לבחור משפחתון לילד שלך ולהיות רגועה שהוא במקום הכי טוב שיש?

דברים שחשוב לקחת בחשבון

שרה תהילה בן חמו

מנשא מהיום הראשון

כל מה שחשוב לדעת על נשיאה בטוחה מיום הלידה

אורית סופר

נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)