לידה זוגית - ללדת את עצמינו - מאמר ראשון
מאת: דקלה טלר | מטפלת זוגית ויועצת מינית
כ"ב בתמוז תש"פ 14/07/2020
השפעת הלידה על המערכת הזוגית
לידה רצינו חיכנו ציפינו, כל כך הרבה מתח והתרגשות
והנה הגיע רגע הלידה וחזרנו הביתה ב"ה עם תינוק מתוק ומדהים. כולם מסביב שמחים ומאושרים עבורינו: "כמה שהוא מתוק", "ממש דומה לך.."
ואני אין לי כוח, כל כך עייפה, לא תמיד המצב רוח משהו, עומס, אין פניות...
והוא גם עייף מאוד ולא תמיד מוצא את מקומו.
מה קורה לזוגיות שלנו?
משבר לידה
כל לידה ובעיקר לידת הילד הראשון היא תקופת מבחן לזוגיות. ומהווה שינוי משמעותי. בספר מלכים ב' יט' ג' מובאים דברי חיזקיהו המלך: "יום צרה ותוכחה ונאצה היום הזה כי באו בנים עד משבר וכוח אין ללידה" כמו כן בשירו של רמב"ע בשער השביעי שיר כב הוא כותב: "אֶשֹּׁם וְאֶשְאַף עַל נוּדָם וְגַם אֶפְעֶה, תָּמִיד כְּיוֹלֵדָּה יוֹשְּבָּה עלי משבר" דבר מעניין הוא שלידה נקשרת עם המושג משבר ואכן לידה יכולה להצמיח משבר זוגי משמעותי ומחקרים מראים כי אחת מנקודות השיא מבחינת שיעור הגירושים היא לאחר לידת ילד ראשון.
בסדרת מאמרים אלו ננסה להבין את הסיבות לכך שלידה יכולה להוות משבר זוגי ולאתגר את הזוגיות ומה הם הכלים הזוגיים המשמעותיים איתם אפשר לעבוד על מנת לשמור ולהצמיח את הקשר הזוגי.
לידה זוגית חדשה
לאחר לידה הזוגיות צריכה ללדת את עצמה מחדש. לידת ילד ראשון מהווה שינו זוגי משמעותי מזוג לשלישיה. התינוק החדש מנהל את לוח הזמנים של הבית: הגבר חוזר מיום עבודה ובדיוק אשתו מאכילה את הילד, האישה רוצה לספר לו מה עבר עליה במהלך היום ובדיוק האיש מנסה להרגיע את התינוק.
ללא שתיכננו או התכוונו פעמים רבות שכל אחד מבני הזוג מצוי בתחושה של תסכול ובדידות. כפי שכותב סלוואדור מינושין בספרו משפחות ותראפיה מישפחתית עמ' 62 : "עם הולדתו של הילד הראשון מושגת רמה חדשה של יצירת משפחה. במשפחה בריאה חייבת כעת תת מערכת בני הזוג להיות מובחנת כדי לבצע את המשימות...יש למתוח גבול, שיאפשר לילד גישה לשני ההורים, אך יותירו מחוץ לתפקוד כזוג, יש זוגות המצליחים יפה כקבוצה של שניים, אך אינם מסוגלים לעבור בהצלחה לפעילויות הגומלין הכרוכות בקבוצה של שלושה..."
מקומה של האישה ומקומו של הגבר לאחר לידה:
לאחר לידה האישה עוברת שינויים רבים: גופניים,הורמונליים, ריגשיים, חברתיים, מישפחתיים וכן שינויים במצב הרוח. המקום האימהי משמעותי ובתקופה הראשונה לאחר הלידה ממלא חלק גדול מאוד של האישה. הדאגה לתינוק, ההנקה, שעות עירנות סביב השעון ופעמים שהחוויה היא כי אין זמן זוגי או זמן לזוגיות.
גם הגבר עובר שינויים משמעותיים: משפחתיים, ריגשיים, חברתיים ופעמים רבות חווה עייפות גדולה, שינויים במצב הרוח ועוד. מחקרים מראים כי תחושת הנטישה של הגבר חזקה מאוד כיוון שהאישה עסוקה רובה וכולה באמהות מבחינה ריגשית מבחינת הטיפול בו ואילו בעלה מרגיש בודד נבגד ונטוש ובקולם של גברים: "זו לא האישה איתה התחתנתי", "התינוק לקח את אישתי", "אני מספר שתיים" ועוד פעמים רבות שמצב מתסכל זה מוביל למריבות האישה מרגישה שהיא מטפלת בילד לבד ואילו האיש מרגיש שהיא ממש לא רואה אותו או כמו שפעם שח באזניי גבר מתוסכל: "לאחר הלידה אישתי אמרה לי שעכשיו אני מספר שתיים ולא מספר אחד".
קיימים קשיים נוספים כמו חילוקי הדיעות סביב גידול וחינוך הילדים בני הזוג מביאים איתם גישות חינוכיות שונות אותם ראו, חוו או למדו בחייהם.
בנוסף פעמים רבות מתרחשים שינויים בתחום המיני: אצל זוגות רבים קיימת ירידה בחשק המיני בשבועות ועד חודשים לאחר הלידה כאשר על כך משפיעים גורמים רבים:, חוסר פניות, עייפות, שינויים פיזיולוגיים בנרתיק בעקבות הלידה, תפרים, כאבים, שינויים הורמונליים עם או בלי נטילת גלולות ועוד.
אז איך צולחים היטב לידה?
ואיך לידה יכולה לבנות ולהעצים את הקשר הזוגי?
מה אנחנו כבני זוג יכולים לעשות על מנת להיבנות מהלידה זוגית ומישפחתית?
על כך בחלק הבא של המאמר.
נשמח מאוד לתגובות שאלות ודיונים אך בשפה נקייה ומכבדת:)